Ingredienser
(för 6)
6
långsmala skivor av utskuren biff eller rostbiff
6 bitar ost
6 tortillas
3 lime
salt
Tomat-
och chilesås:
2 torkade chile ancho eller motsvarande
1 tomat
1 vitlöksklyfta
1/2 lök
4 msk matolja
salt
Till
serveringen:
guacamole
1 lök skuren i lökringar
3 lime
frijoles refritos
varma tortillas
|
|
Carne
Asada Tampiqueña
Denna kötträtt är
mycket vanlig på restauranger i Mexiko. Själva namnet antyder att den
ursprungligen kommer ifrån staden Tampico, som ligger i den mexikanska
delstaten Tamaulipas. Köttet är ofta skuret på sådant sätt att flera skivor
hänger ihop när de viks ut, ungefär som en fjärilskotlett. Därigenom får
de sin typiska långsmala form. Och ibland är den obligatoriska hopvikta
tortillan som doppats i tomat- och chilesåsen fylld med t ex några bitar
grillat och finfördelat kycklingkött.
Tillredning
- Rosta, kärna ur
och blötlägg chilen. Finfördela den i en matberedare tillsammans med
tomat, vitlök, den halva löken och salt. Slå över i en stekpanna med
lite av matoljan och låt såsen puttra en stund tills den tjocknar något.
- Pressa lime över
köttet och salta det. Grilla köttet, helst på en kolgrill med hög värme.
- Grilla osten hastigt,
och se till att den inte blir bränd.
- Lägg på varje
tallrik upp en köttbit, den grillade ostbiten, en tortilla som först
doppats i den upphettade matoljan och sedan i den likaledes varma tomat-
och chilesåsen och därefter vikts på mitten, en halv lime, frijoles
refritos, guacamole, samt några
lökringar.
- Serveras med varma
tortillas.
|