KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 6)

6 långsmala skivor av utskuren biff eller rostbiff
6 bitar ost
6 tortillas
3 lime
salt

Tomat- och chilesås:
2 torkade chile ancho eller motsvarande
1 tomat
1 vitlöksklyfta
1/2 lök
4 msk matolja
salt

Till serveringen:
guacamole
1 lök skuren i lökringar
3 lime
frijoles refritos
varma tortillas

 

Carne Asada Tampiqueña

Denna kötträtt är mycket vanlig på restauranger i Mexiko. Själva namnet antyder att den ursprungligen kommer ifrån staden Tampico, som ligger i den mexikanska delstaten Tamaulipas. Köttet är ofta skuret på sådant sätt att flera skivor hänger ihop när de viks ut, ungefär som en fjärilskotlett. Därigenom får de sin typiska långsmala form. Och ibland är den obligatoriska hopvikta tortillan som doppats i tomat- och chilesåsen fylld med t ex några bitar grillat och finfördelat kycklingkött.

Tillredning

  1. Rosta, kärna ur och blötlägg chilen. Finfördela den i en matberedare tillsammans med tomat, vitlök, den halva löken och salt. Slå över i en stekpanna med lite av matoljan och låt såsen puttra en stund tills den tjocknar något.
     
  2. Pressa lime över köttet och salta det. Grilla köttet, helst på en kolgrill med hög värme.
     
  3. Grilla osten hastigt, och se till att den inte blir bränd.
     
  4. Lägg på varje tallrik upp en köttbit, den grillade ostbiten, en tortilla som först doppats i den upphettade matoljan och sedan i den likaledes varma tomat- och chilesåsen och därefter vikts på mitten, en halv lime, frijoles refritos, guacamole, samt några lökringar.
     
  5. Serveras med varma tortillas.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-09