KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser

2 mogna avocado
6 tomater
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk färsk hackad koriander
chile serrano efter tycke och smak
salt

 

Guacamole [1]

Recept från 'La cocina mexicana'. Tillreds här på traditionellt sätt i en stenmortel kallad molcajete.

Tillredning

  1. Rosta chile och tomater och skala dessa.
     
  2. Krossa chile och vitlök med salt i molcajeten.
     
  3. När detta väl är sönderdelat, tillsätt tomater och avocado och fortsätt att finfördela till önskad konsistens.
     
  4. Dekorera guacamolen med lökringar ovanpå, samt den hackade koriandern. Servera genast.

 

Ingredienser

2 mogna avocado
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk färsk hackad koriander
färsk eller konserverad chile (jalapeño, serrano, habanero e dyl) till angenäm styrka och smak
eventuellt 1 lime
salt

 

Guacamole [2]

Här en anpassad variant som är mycket lätt att göra.

Tillredning

  1. Slå upp de krossade tomaterna i en sil så att överflödig vätska rinner av.
     
  2. Hacka chilen fint. Om man använder färsk chile bör den först skalas och kärnas ur.
     
  3. Hacka lök, koriander och avocado och lägg i en skål. Pressa i vitlöken. Tillsätt tomater och chile. Pressa eventuellt ned saften från en lime, och smaka av med salt. Blanda väl.
     
  4. Lägg upp i en serveringsskål och lägg i den ena avocadokärnan. Denna, samt limesaften om den används, förhindrar att avocadon missfärgas.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-05