Ingredienser
Tortilla
gjord av mjöl (ger ca 75 tortillas)
1 kg masa harina mjöl
1 1/4 l ljummet vatten
Tortilla
gjord av majs (ger ca 50 tortillas)
1 kg torkade majskorn
2 l vatten
2 tsk kalk löst i vatten
|
|
Tortillas
de maíz
Tortilla gjord på
majs har tusenåriga traditioner i Mexiko. De hårda u-formiga
tacoskalen och den mjuka tortillan gjord på vete, som finns att
köpa i varenda livsmedelsaffär har dock mycket litet gemensamt
med den ursprungliga äkta varan. Vete var okänt i Mexiko fram
till den spanska erövringen, och har aldrig riktigt slagit igenom
för tortillatillverkning förutom i den nordligaste delen som
gränsar mot USA.
Numera går
det att köpa färdiga majstortillas i fryst form i vårt
land. Bara att ta fram och värma det antal man behöver till
serveringen. Uppvärmningen kan göras i en medelvarm stekpanna
utan fett, eller t o m i mikrovågsugnen. Tortillan kan
dock behöva återfuktas lite grand före uppvärmningen
genom att stryka över ytan med lite vatten i handflatan.
Man kan även
utgå från ett speciellt mjöl som går under namn
som Minsa, Masa Harina eller Harina de Maíz
Nixtamalizado. Eftersom det också går att hitta i specialiserade
butiker, finns en beskrivning på tillvägagångssättet
här.
Slutligen, om man
har gott om tid och tålamod, så kan man förstås
göra på det traditionella sättet. För fullständighetens
skull finns därför även detta beskrivet.
Tillredning
- Tortilladeg
(masa) gjord av mjöl. Proportionerna mellan mjöl
och vatten är 1:1,25 baserad på vikt eller 1:0,75 baserat
på volym.
- Häll hälften
av den tilltänkta mängden mjöl i en bunke och tillsätt,
lite i taget, mängden vatten enligt proportionerna ovan, samtidigt
som degen knådas så att vattnet tas upp fullständigt.
Fortsätt med att hälla i resten av mjölet och vattnet
under kraftig knådning så att degen får en smidig
konsistens. Om så behövs, justera vätskemängden.
- För att avgöra
om degen är färdigknådad och tillräckligt elastisk
för att göra tortillas, pressas en degklump mellan handflatorna.
Spricker den i kanterna behöver degen knådas ytterligare.
När degen är färdig skall den vila mellan 5-15 minuter
under en fuktig duk. Prova därefter konsistensen på nytt,
och om så behövs, tillsätt mer vatten under lätt
knådning. Därefter är degen färdig för att
göra tortillas.
- Tortilladeg
(masa) gjord av majskorn. Skölj och rensa majskornen.
Lägg dem sedan i en stor gryta med 2 l vatten och 2 tsk kalk löst
i vatten för varje kg majs. Värm sakta under omrörning
då och då, till det börjar koka. Låt det koka
sakta under några minuter. Tag av från värmen, lägg
lock på grytan och låt den stå till nästa dag.
För att kontrollera att majsen är färdig tar man ett
majskorn och klämmer det mellan fingrarna. Skalet skall då
lätt lossna.
- Häll av vattnet
från majsen och skölj en eller två gånger tills
vattnet är helt klart. Nu är majsen färdig att malas
till en deg.
- Ursprungligen
maldes majsen på en flat sten kallad metate. Men eftersom
nästan ingen har en sån hemma nuförtiden, så kan
det köras i hushålls-, eller köttkvarnen hemma, där
majsen mals med tillsats av vatten för att göra en deg kallad
masa.
- För
att göra en tortilla så utgår man från
degen beredd enligt något av alternativen ovan. En vanlig tortilla
är ca 14 cm i diameter och det går åt 30 g deg till
varje.
- Tortillapressmetoden:
Är man en lycklig ägare av en tortillapress gör man på
följande vis. Forma en rund boll av degen och lägg på
en bit plastfilm i mitten av pressens undre halva. Lägg en likadan
plastfilm ovanpå, stäng locket och tryck till. [En
enkel hemmagjord tortillapress]
- Brödkavelmetoden:
Använd två stycken tyg som doppats i vatten och vridits ur.
Platta till degbollen lite och placera mellan tygstyckena. Kavla med
lätta tag ut tortillan till 14-15 cm i diameter. Dra försiktigt
av tyget, och placera degen på vaxat papper.
- Grädda
tortillan i en medelvarm stekpanna utan fett. Vänd 3-4
gånger tills ytan är gyllenbrun på några fläckar.
- När tortillan
är färdig viras den in i en duk och läggs i en korg.
Servera genast.
HOMEMADE
TORTILLA PRESS
A tortilla press which works well can be easily made from
a few scraps of lumber. And the rougher your woodworking, the more
authentic it looks. See diagram below.
Use any 3/4
to 1-inch-thick wood on hand, choosing unwarped boards that will
fit together evenly. Cut the paddle-shaped bottom from an 8 1/2
by 12 1/2-inch piece, leaving a handle on one end where you attach
the 2 by 2 pressure arm. Glue and nail four 1 by 2 crosspieces to
the top and bottom boards to help prevent warping when the press
is washed. Attach hinges securely with long screws.
Last, locate
the arm's 1/4-inch bolt at a height where the arm can lever down
(not completely horizontally) over the top of the press.

[Källa: Sunset Mexican Coobok,
1969]
|
|