Ingredienser
(för 4)
500
g köttfärs
3/4 dl ris
1 lök, liten finhackad
1 ägg, okokt
3 ägg, hårdkokta och grovhackade
1 vitlöksklyfta
1 tsk kummin
3 tsk pepparmint
salt
Till
såsen:
1 burk krossade tomater
2 burkar vatten
2 msk matolja
1 lök, hackad
1 burk chile chipotle
salt
|
|
Albóndigas
mexicanas (mexikanska köttbullar)
Receptet är ursprungligen
nedtecknat av Siv i Mexiko på 1970-talet, under noggrant överinseende
av Teresa och Elpidia. Det som ger denna rätt sin karakteristiska
smak är kryddningen med kummin och pepparmint. Samt chile chipotle,
som är en rökt chile jalapeño.
Tillredning
- Koka riset i vatten
under ca 5 minuter. Slå av vattnet och låt riset svalna något. Blanda
sedan ner det i köttfärsen. Tillsätt ett ägg, lite finhackad lök och
en pressad vitlöksklyfta. Smaksätt med kummin, pepparmint och salt.
- Forma köttbullarna
med en fördjupning i, och peta in lite hackat hårdkokt ägg i varje bulle.
- Fräs upp en hackad
lök i olja i en panna. Tillsätt en burk krossade tomater plus två burkar
vatten samt några chile chipotle. Smaka av med salt. Koka ihop såsen
i några minuter.
- Lägg sedan köttbullarna
i såsen och låt dem koka sakta under 15 - 20 minuter. Servera med ris,
tortilla eller frijoles
refritos.
|