KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

1 tekopp ris
2 tekoppar vatten
1 röd paprika skuren i små tärningar
1/2 grön paprika skuren i små tärningar
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 tekopp kärnfria russin
2 msk matolja
salt
peppar
1 msk hackad persilja

Variation:
I många recept används följande ingredienser i stället för eller som ett komplement till paprikan.

grovt riven morot
haricots-vertes hackade i små bitar
knaperstekt bacon i små bitar

 

Arroz à Grega (Grekiskt ris på brasilianskt vis)

Detta är ett av många sätt att servera ris i Brasilien. Man kan göra det på två olika sätt. Antingen genom att koka alla ingredienserna tillsammans med riset, eller också genom att koka riset för sig och fräsa övriga ingredienser separat för att på slutet blanda ihop alltsammans, och ge det hela en uppvärming om det behövs. Kvantiteterna är det för övrigt inte så noga med. Inte heller exakt vilka ingredienser som ingår. Russinen t ex kan uteslutas om man inte vill ha med dessa. Och ibland ingår det gröna ärter. Detta ris passar utmärkt till olika fisk- och skaldjursrätter, men även till kött. Allra bäst passar det ihop med Camarão à Grega.

Tillredningen nedan beskriver sättet när man kokar de övriga ingredienserna tillsammans med riset från början.

Tillredning

  1. Fräs grönsakerna och vitlöken lätt i olja. Tillsätt därefter riset och låt det fräsa med tills det är upphettat också.
     
  2. Tillsätt vattnet samt därefter russinen. Salta.
     
  3. Låt riset sjuda under lock på sedvanligt sätt till allt vatten är borta. Låt därefter riset stå och vila en stund så att det blir "fluffigare".
     
  4. Om man vill ha med bacon, skall detta knaperstekas separat, och blandas ner vid serveringstillfället, liksom den hackade persiljan som strös över. Ta till slut några tag med pepparkvarnen över riset.

[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 2003-02-16