Ingredienser
(för 4)
1
tekopp ris
2 tekoppar vatten
1 röd paprika skuren i små tärningar
1/2 grön paprika skuren i små tärningar
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 tekopp kärnfria russin
2 msk matolja
salt
peppar
1 msk hackad persilja
Variation:
I många recept används följande ingredienser i stället
för eller som ett komplement till paprikan.
grovt
riven morot
haricots-vertes hackade i små bitar
knaperstekt bacon i små bitar
|
|
Arroz
à Grega (Grekiskt ris på brasilianskt vis)
Detta är ett
av många sätt att servera ris i Brasilien. Man kan
göra det på två olika
sätt. Antingen genom att koka alla ingredienserna tillsammans
med riset, eller
också
genom
att
koka
riset för sig och fräsa övriga ingredienser separat
för att på slutet
blanda ihop alltsammans, och ge det hela en uppvärming om det
behövs.
Kvantiteterna är det för övrigt inte så
noga med. Inte heller exakt vilka ingredienser som ingår.
Russinen t ex kan uteslutas om man inte vill ha med dessa. Och
ibland ingår
det gröna ärter. Detta ris passar utmärkt till olika
fisk- och skaldjursrätter, men även till kött. Allra
bäst passar det ihop med Camarão
à Grega.
Tillredningen nedan
beskriver sättet när man kokar de övriga ingredienserna
tillsammans med riset från början.
Tillredning
- Fräs grönsakerna
och vitlöken lätt i olja. Tillsätt därefter riset och låt
det fräsa med tills det är upphettat också.
- Tillsätt vattnet
samt därefter russinen. Salta.
- Låt riset
sjuda under lock på sedvanligt sätt till allt vatten är
borta. Låt
därefter riset stå och vila en stund så att det
blir "fluffigare".
- Om man vill ha
med bacon, skall detta knaperstekas separat, och blandas ner vid
serveringstillfället, liksom den hackade persiljan som strös över.
Ta till slut några tag med pepparkvarnen över riset.
|