KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

1/2 kg färska eller frysta jätteräkor eller scampi (20 st)
250 g mozarella
1 vitlöksklyfta
Saften av en lime
400 g vetemjöl till panering
400 g ströbröd till panering
2 ägg
1 dl mjölk
Orégano
Salt
Vitpeppar
Matolja till fritering
4 grillspett i trä

 

Camarão à Grega (Friterade räkor med ost på ett spett)

En klassisk brasiliansk rätt som många anser härstamma från Santos i delstaten São Paulo. Vissa hävdar tom att den ursprungligen kommer från Binder's Bar som låg i São Vicente vilken är Santos närmaste grannstad, och där skapades av ägaren själv herr Binder nån gång på 50-talet. Rättens namn var från början camarão empanado com arroz à grega, dvs panerade räkor med grekiskt ris.

Men allt eftersom rätten blev mer och mer populär, och spreds i hela regionen, så förändrades även namnet till camarão à grega dvs grekiska räkor. Så det enda grekiska med dessa räkor är alltså riset som alltid serveras till - Arroz à Grega.

Den mozarellaost som lämpar sig bäst i detta recept är den lite fastare typen, alltså inte den alldeles färska som ligger i vatten i en burk eller påse. Den fasta sorten tål värmen bättre under friteringen och smälter inte lika fort.

Tillredning

  1. Skala räkorna om dom är oskalade. Marinera dessa med den fint hackade vitlöken, limesaft, salt och peppar ca 30 minuter.
     
  2. Dela upp mozarellaosten i 16 kuber ca 2 x 2 cm.
     
  3. Montera växelvis fem räkor och fyra ostkuber på varje spett.
     
  4. Vispa lätt upp ägg, mjölk och orégano till en smet.
     
  5. Panera spetten först i vetemjölet, sedan i de uppvispade äggen och slutligen i ströbrödet.
     
  6. Fritera i den heta matoljan tills spetten är gyllenbruna.

Servera med Arroz à Grega.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 2003-02-16