KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

8 chile poblano
4 ägg
1/4 kg köttfärs
2 kokta och finhackade morötter
1 kokt och finhackad potatis
2 hackade tomater
1/2 hel lök
1/2 hackad lök
matolja
ev. russin
ev. mandel, hackad
mjöl
några lagerblad
salt
peppar

Tomatsås:
1 burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 lök, finhackad
matolja
oregano
salt
peppar

 

Chiles Rellenos (Fyllda chile)

Fyllda chile är en vanlig mexikansk rätt. Fyllningen kan bestå av olika saker. I detta recept finns en variant med köttfärsröra och en med ost. Det svåra i sammanhanget är att få tag i den rätta sortens chile som allra helst skall vara Poblano. Den är grön och nästan så stor som en paprika. Andra tänkbara sorter kan t ex vara Ancho, Mulato eller California (Anaheim).

För en komplett måltid kan man servera chile rellenos med ris, och eventuellt också med bönor (Frijoles refritos).

Tillredning

  1. Gnid in varje chile med lite olja. Bränn eller rosta dem en och en över öppen låga tills skinnet blir svett och får blåsor. Om man har tillgång till en gasspis, så håller man chilen över lågan under ständig rörelse. Men även en brännare till en fonduepanna e dyl går bra att använda. Lägg därefter i en plastpåse som försluts så att ångan stannar kvar. Skala det yttersta skinnet när chilen svalnat något.
     
  2. Öppna chilen försiktigt med en kniv strax under skaftet, och tag ur kärnorna samt skölj ur den.
     
  3. Koka köttfärsen i lite vatten tillsammans med lagerbladen och en bit lök. Salta och peppra.
     
  4. Lägg sedan den kokta köttfärsen i en varm stekpanna med lite olja i. Tillsätt de hackade tomaterna och löken, salt och peppar. Bryn detta några minuter, och tillsätt därefter de finhackade morötterna och potatisen. Låt detta koka ihop ett tag och tillsätt slutligen russin och mandel om så önskas.
     
  5. Knäck äggen och skilj på gulor och vitor. Vispa upp äggvitorna till ett fast skum. Rör sedan ner gulorna alldeles innan chilen skall doppas i de uppvispade äggen.
     
  6. Fyll varje chile med ett par matskedar köttfärsröra och stäng öppningen med en tandpetare. Doppa sedan i mjöl och därefter i de uppvispade äggen. Fritera därefter i en panna med het matolja. Lägg upp på ett serveringsfat.
     
  7. Tomatsås: Fräs den hackade löken och vitlöken i olja. Tillsätt krossade tomater och låt sjuda under omrörning ca 10 minuter. Smaka av med oregano, salt och peppar. Slå därefter upp såsen på serveringsfatet med den fyllda chilin.
     
  8. Ostfyllning: Skär till ostbitar som är stora nog att fylla varje chile. I övrigt så sker tillagningen på samma sätt som ovan.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-09