KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 8-10)

1 1/2-2 kg hel fisk, helst några olika sorter som plattfisk, torsk, kolja, gös eller abborre
2 purjolökar
2 l vatten
4 fiskbuljongtärningar
10 svartpepparkorn
1/2 msk salt
3 lagerblad
1 tsk timjan
3-4 potatisar
2-3 vitlöksklyftor
2 msk olja eller margarin
500 g räkor med skal
1 burk (400 g) musslor i vatten, eller ca 20 färska musslor
2-3 dl torrt vitt vin
8-10 vita brödskivor

Till såsen:
3 äggulor
1 msk vinäger eller citronsaft
1 tsk salt
3 dl olja
1 paket pulvriserad saffran (1/2 g)
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
1 tsk dragon
1 dl hackad persilja
1 skvätt konjak

 

Bouillinade (Katalansk fisksoppa)

Soppan blir bäst om du gör en stor sats och lagar till det mesta i förväg - alltså en perfekt bjudrätt. Såsen gör du dagen före så den får dra åt sig de goda kryddorna. Du rensar fisken och kokar buljongen samma dag och i sista stund lägger du i fisk och skaldjur.

Receptet är från Allt om Mat nr 1 1984.

Tillredning

  1. Börja med såsen, vispa äggulorna i en skål tillsammans med vinäger och salt. Häll ner oljan i en fin stråle. Använd helst elvisp. Ta det försiktigt i början med oljan tills majonäsen tjocknar. Sedan kan du vara mer generös med oljan.
     
  2. När majonäsen är tjock smaksätter du med de olika kryddorna. Det gäller att smaka sig fram. Låt sedan såsen stå i kylen minst 12 timmar - då får den sin fina, fylliga smak.
     
  3. Rensa och filéa fisken. Skär en purjolök i bitar. Koka en fiskbuljong på vatten, buljongtärningar, en purjolök, salt, peppar, lagerblad och timjan. Lägg i skinn, fenor och ben från fisken. Koka buljongen ca 20 minuter. Sila buljongen.
     
  4. Skär den andra purjolöken i skivor. Skölj den. Skiva potatisen och vitlöken. Fräs alltsammans i lite olja i en stor gryta. Häll på fiskbuljongen. Koka ca 10 minuter tills potatisen är nästan mjuk.
     
  5. Skär fiskfiléerna i bitar, låt dem sjuda på svag värme i buljongen 5-10 minuter.
     
  6. Rensa räkorna och lägg i dem tillsammans med musslorna. Använder du färska musslor, skrapa dem väl, låt dem koka med i soppan några minuter tills de öppnar sig. Smaka av soppan med lite vin.
     
  7. Rosta brödskivor, lägg dem i tallrikarna. Fördela fisk och skaldjur över. Fyll på med buljong. Avsluta med en rejäl klick sås.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-04