Ingredienser
(för 8-10)
1
1/2-2 kg hel fisk, helst några olika sorter som plattfisk, torsk,
kolja, gös eller abborre
2 purjolökar
2 l vatten
4 fiskbuljongtärningar
10 svartpepparkorn
1/2 msk salt
3 lagerblad
1 tsk timjan
3-4 potatisar
2-3 vitlöksklyftor
2 msk olja eller margarin
500 g räkor med skal
1 burk (400 g) musslor i vatten, eller ca 20 färska musslor
2-3 dl torrt vitt vin
8-10 vita brödskivor
Till
såsen:
3 äggulor
1 msk vinäger eller citronsaft
1 tsk salt
3 dl olja
1 paket pulvriserad saffran (1/2 g)
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
1 tsk dragon
1 dl hackad persilja
1 skvätt konjak
|
|
Bouillinade
(Katalansk fisksoppa)
Soppan blir bäst
om du gör en stor sats och lagar till det mesta i förväg - alltså en perfekt
bjudrätt. Såsen gör du dagen före så den får dra åt sig de goda kryddorna.
Du rensar fisken och kokar buljongen samma dag och i sista stund lägger
du i fisk och skaldjur.
Receptet är från
Allt om Mat nr 1 1984.
Tillredning
- Börja med såsen,
vispa äggulorna i en skål tillsammans med vinäger och salt. Häll ner
oljan i en fin stråle. Använd helst elvisp. Ta det försiktigt i början
med oljan tills majonäsen tjocknar. Sedan kan du vara mer generös med
oljan.
- När majonäsen
är tjock smaksätter du med de olika kryddorna. Det gäller att smaka
sig fram. Låt sedan såsen stå i kylen minst 12 timmar - då får den sin
fina, fylliga smak.
- Rensa och filéa
fisken. Skär en purjolök i bitar. Koka en fiskbuljong på vatten, buljongtärningar,
en purjolök, salt, peppar, lagerblad och timjan. Lägg i skinn, fenor
och ben från fisken. Koka buljongen ca 20 minuter. Sila buljongen.
- Skär den andra
purjolöken i skivor. Skölj den. Skiva potatisen och vitlöken. Fräs alltsammans
i lite olja i en stor gryta. Häll på fiskbuljongen. Koka ca 10 minuter
tills potatisen är nästan mjuk.
- Skär fiskfiléerna
i bitar, låt dem sjuda på svag värme i buljongen 5-10 minuter.
- Rensa räkorna
och lägg i dem tillsammans med musslorna. Använder du färska musslor,
skrapa dem väl, låt dem koka med i soppan några minuter tills de öppnar
sig. Smaka av soppan med lite vin.
- Rosta brödskivor,
lägg dem i tallrikarna. Fördela fisk och skaldjur över. Fyll på med
buljong. Avsluta med en rejäl klick sås.
|