KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 6-8)

4 stora tomater i bitar
1 gurka i bitar
1 lök i bitar
1 medelstor grön paprika i bitar
2 vitlöksklyftor
3 ägg
Några stänk cayenne
1/2 dl vinäger
1/2 dl olivolja
2 1/2 dl tjock tomatjuice
salt och nymald svartpeppar efter smak

 

Gazpacho Andaluz [1]

Detta recept är donerat av Birthe i Alicante, Spanien. Gazpacho är en kall grönsakssoppa.

Tillredning

  1. Lägg tomater, gurka, lök, paprika och vitlök i en matberedare och finfördela alltsammans.
     
  2. Tillsätt ägg, cayenne, vinäger, olivolja, tomatjuice, salt och peppar. Blanda väl.
     
  3. Ställ soppan på kylning i kylskåpet. Lägg i några isbitar vid serveringen.
     
  4. Servera med brödtärningar som brynts i olivolja och pressad vitlök om så önskas.

 

Ingredienser
(för 6)

2 skivor vitt bröd, ca 50g
750g tomater, ca 7 st
1 grön paprika, ca 150g
1-2 vitlöksklyftor
1 1/4 tsk salt
1 krm socker
4 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
2 1/2 dl vatten

Välj något av följande:
2 tomater, hackade
3 ägg, hårdkokta och hackade
1 dl brödtärningar, nystekta
1 gul lök, finhackad
1 grön paprika, finhackad
ca 15 urkärnade gröna oliver, i skivor

 

Gazpacho Andaluz [2]

Gazpacho är den spanskaste av alla soppor. Ursprungligen kommer den från Sevilla, dit en variant infördes av romarna. I dag finns det nästan lika många varianter som det finns familjer. Det här är en variant för dem som tycker att en "riktig" Gazpacho inte innehåller gurka, och att den absolut måste innehålla färska tomater, inte burktomater.

Recept från Allt om Mat nr 3 1992.

Tillredning

  1. Blötlägg brödet i vatten.
     
  2. Hacka tomaterna, paprikan och vitlöken i små bitar.
     
  3. Häll av vattnet när brödet mjuknat och pressa ut resten.
     
  4. Mixa grönsakerna och brödet i matberedare tillsammans med salt, socker, olivolja och vinäger. Tillsätt även vattnet.
     
  5. Sila blandningen, och pressa ner allt fruktkött genom silen. Släng skal och kärnor. Smaka ev av med mer salt.
     
  6. Ställ soppan i kylskåp och servera den kall, ev med isbit i.
     
  7. Välj några av tillbehören och servera dem till soppan.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-04