Ingredienser
(för 6-8)
4
stora tomater i bitar
1 gurka i bitar
1 lök i bitar
1 medelstor grön paprika i bitar
2 vitlöksklyftor
3 ägg
Några stänk cayenne
1/2 dl vinäger
1/2 dl olivolja
2 1/2 dl tjock tomatjuice
salt och nymald svartpeppar efter smak
|
|
Gazpacho
Andaluz [1]
Detta recept är donerat
av Birthe i Alicante, Spanien. Gazpacho är en kall grönsakssoppa.
Tillredning
- Lägg tomater,
gurka, lök, paprika och vitlök i en matberedare och finfördela alltsammans.
- Tillsätt ägg,
cayenne, vinäger, olivolja, tomatjuice, salt och peppar. Blanda väl.
- Ställ soppan på
kylning i kylskåpet. Lägg i några isbitar vid serveringen.
- Servera med brödtärningar
som brynts i olivolja och pressad vitlök om så önskas.
|
Ingredienser
(för 6)
2
skivor vitt bröd, ca 50g
750g tomater, ca 7 st
1 grön paprika, ca 150g
1-2 vitlöksklyftor
1 1/4 tsk salt
1 krm socker
4 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
2 1/2 dl vatten
Välj
något av följande:
2 tomater, hackade
3 ägg, hårdkokta och hackade
1 dl brödtärningar, nystekta
1 gul lök, finhackad
1 grön paprika, finhackad
ca 15 urkärnade gröna oliver, i skivor
|
|
Gazpacho
Andaluz [2]
Gazpacho är den spanskaste
av alla soppor. Ursprungligen kommer den från Sevilla, dit en variant
infördes av romarna. I dag finns det nästan lika många varianter som det
finns familjer. Det här är en variant för dem som tycker att en "riktig"
Gazpacho inte innehåller gurka, och att den absolut måste innehålla färska
tomater, inte burktomater.
Recept från Allt
om Mat nr 3 1992.
Tillredning
- Blötlägg brödet
i vatten.
- Hacka tomaterna,
paprikan och vitlöken i små bitar.
- Häll av vattnet
när brödet mjuknat och pressa ut resten.
- Mixa grönsakerna
och brödet i matberedare tillsammans med salt, socker, olivolja och
vinäger. Tillsätt även vattnet.
- Sila blandningen,
och pressa ner allt fruktkött genom silen. Släng skal och kärnor. Smaka
ev av med mer salt.
- Ställ soppan i
kylskåp och servera den kall, ev med isbit i.
- Välj några av
tillbehören och servera dem till soppan.
|