Ingredienser
(för 4)
2
kokta humrar, gärna honhummer
1 dl sauternesvin
1 dl torrt vitt vin
1/2 liter god fiskfond
3 dl vispgrädde
4 färska tomater
1/2 finhackad lök
1 finskuren morot
1 bunt gräslök
salt
peppar
100 g osaltat rumstempererat smör
|
|
Fricassé
d'homard au Sauternes
Här ett recept på
en härlig hummerkomposition med en sagolik sås på bl a sauternesvin
och grädde. Perfekt som förrätt till en nyårssupé t ex. Receptet,
som kommer från restaurang Johanna i Göteborg, är ett bidrag insänt av
Tina & Martin.
Tillredning
- Skålla tomaterna
lätt i kokande vatten samt skala och kärna ur dem. Skär tomatköttet
i tärningar.
- Rensa hummern,
börja med att dra av stjärten och klorna. Lyft på skölden. Ta vara på
rommen och hummersmöret. Lägg detta i en skål och rör med hälften av
smöret till en jämn smet.
- Krossa hummerskalen
samt fräs dem i resten av smöret. Tillsätt morötter och lök och späd
med vinet och fiskbuljongen. Spar 1 dl fond. Låt koka i ca 20 minuter
utan lock.
- Sila hummerbuljongen
samt koka ner den tills ca 3 dl återstår, tillsätt grädden och reducera
ytterligare 1/3 och red av med hummersmeten. Smaka av med salt och peppar.
- Värm de lättkokta
hummerbitarna i resten av fonden och anrätta på tallriken. Garnera med
gräslök och det värmda tomatköttet (tomaterna i en liten hög och hummern
i skivor, gräslök och annat grönt som dekoration). Slå över den varma
såsen.
|