KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

2 kokta humrar, gärna honhummer
1 dl sauternesvin
1 dl torrt vitt vin
1/2 liter god fiskfond
3 dl vispgrädde
4 färska tomater
1/2 finhackad lök
1 finskuren morot
1 bunt gräslök
salt
peppar
100 g osaltat rumstempererat smör

 

Fricassé d'homard au Sauternes

Här ett recept på en härlig hummerkomposition med en sagolik sås på bl a sauternesvin och grädde. Perfekt som förrätt till en nyårssupé t ex. Receptet, som kommer från restaurang Johanna i Göteborg, är ett bidrag insänt av Tina & Martin.

Tillredning

  1. Skålla tomaterna lätt i kokande vatten samt skala och kärna ur dem. Skär tomatköttet i tärningar.
     
  2. Rensa hummern, börja med att dra av stjärten och klorna. Lyft på skölden. Ta vara på rommen och hummersmöret. Lägg detta i en skål och rör med hälften av smöret till en jämn smet.
     
  3. Krossa hummerskalen samt fräs dem i resten av smöret. Tillsätt morötter och lök och späd med vinet och fiskbuljongen. Spar 1 dl fond. Låt koka i ca 20 minuter utan lock.
     
  4. Sila hummerbuljongen samt koka ner den tills ca 3 dl återstår, tillsätt grädden och reducera ytterligare 1/3 och red av med hummersmeten. Smaka av med salt och peppar.
     
  5. Värm de lättkokta hummerbitarna i resten av fonden och anrätta på tallriken. Garnera med gräslök och det värmda tomatköttet (tomaterna i en liten hög och hummern i skivor, gräslök och annat grönt som dekoration). Slå över den varma såsen.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-04