Ingredienser
(för 4)
6-8
gula lökar
50 g smör
1 l köttbuljong
2 dl torrt vitt vin
1 lagerblad
2 krm timjan
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
4 dl riven schweizerost
1 påse riven parmesanost à 50 g
4 skivor vitt bröd
4 ugnssäkra portionsskålar
|
|
Fransk
löksoppa
Om löksoppan skall
passas in i en meny, så tänk på att den är väldigt mättande, så ta inte
för stora portioner. Löken ska skivas så tunt som möjligt - dela gärna
långa strimlor på mitten. Och det är viktigt att den får småputtra i smöret,
inte brynas.
Receptet är från
Allt om Mat nr 3 1976.
Tillredning
- Sätt ugnen på
275 °C. Skala lökarna, dela dem i halvor. Skär sedan rakt av i så
tunna skivor som möjligt. Skär brödet i små kuber. Rosta det på en plåt
i ugnen. Rör om då och då.
- Smält smöret
i en rymlig kastrull. Tillsätt den skivade löken. Låt
det hela puttra på svag värme under omrörning tills
löken "smälter" ihop och blir guldgul, nästan
genomskinlig och glansig (det tar 8 - 10 min).
- Späd lökfräset
med 1 liter vatten + lämpligt antal buljongtärningar (se förpackningens
anvisning). Tillsätt vinet och kryddorna. Koka upp soppan och låt den
koka sakta i 15 minuter. Smaka av med salt.
- Fördela soppan
i ugnssäkra portionsskålar. Lägg i de rostade brödtärningarna, blanda
väl ihop de båda ostsorterna och strö rikligt över, det ska vara ett
ordentligt ostlager överst, som håller sig flytande på de lätta brödtärningarna.
- Sätt skålarna
på en långpanna i ugnen (fortfarande 275 °C) i 5 - 8 minuter och
tills osten fått en gyllengul färg. Soppan kan förberedas till och med
moment nr 3, gratineringen med brödet och osten bör göras i anslutning
till serveringen.
|