KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

6-8 gula lökar
50 g smör
1 l köttbuljong
2 dl torrt vitt vin
1 lagerblad
2 krm timjan
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
4 dl riven schweizerost
1 påse riven parmesanost à 50 g
4 skivor vitt bröd
4 ugnssäkra portionsskålar

 

Fransk löksoppa

Om löksoppan skall passas in i en meny, så tänk på att den är väldigt mättande, så ta inte för stora portioner. Löken ska skivas så tunt som möjligt - dela gärna långa strimlor på mitten. Och det är viktigt att den får småputtra i smöret, inte brynas.

Receptet är från Allt om Mat nr 3 1976.

Tillredning

  1. Sätt ugnen på 275 °C. Skala lökarna, dela dem i halvor. Skär sedan rakt av i så tunna skivor som möjligt. Skär brödet i små kuber. Rosta det på en plåt i ugnen. Rör om då och då.
     
  2. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt den skivade löken. Låt det hela puttra på svag värme under omrörning tills löken "smälter" ihop och blir guldgul, nästan genomskinlig och glansig (det tar 8 - 10 min).
     
  3. Späd lökfräset med 1 liter vatten + lämpligt antal buljongtärningar (se förpackningens anvisning). Tillsätt vinet och kryddorna. Koka upp soppan och låt den koka sakta i 15 minuter. Smaka av med salt.
     
  4. Fördela soppan i ugnssäkra portionsskålar. Lägg i de rostade brödtärningarna, blanda väl ihop de båda ostsorterna och strö rikligt över, det ska vara ett ordentligt ostlager överst, som håller sig flytande på de lätta brödtärningarna.
     
  5. Sätt skålarna på en långpanna i ugnen (fortfarande 275 °C) i 5 - 8 minuter och tills osten fått en gyllengul färg. Soppan kan förberedas till och med moment nr 3, gratineringen med brödet och osten bör göras i anslutning till serveringen.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-04