KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

1 liter mycket finstrimlad kål, gärna t ex savojkål
8-10 potatisar, ca 750 g
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
18 dl vatten
1 msk salt
5 msk olivolja
1 krm nymald svartpeppar
1-2 msk färska koriander- eller persiljeblad
några skivor salpicão-korv eller annan rökt, vitlökssmakande korv, minst en skiva per person

 

Caldo verde

Här kommer ett recept på portugisisk kålbladssoppa - caldo verde, här kryddad med färsk koriander. I Portugal görs soppan av slätbladig grönkål, den odlas av många och köps på grönsaksmarknad. Till soppan äter man gärna ett bröd, broa, som är bakat på majsmjöl.

Receptet är från Allt om Mat nr 11 1993.

Tillredning

  1. Skär kålbladen i mycket fina strimlor och ställ dem åt sidan.
     
  2. Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Skala lök och vitlök. Dela lökarna i bitar.
     
  3. Häll vattnet i en rymlig kastrull. Salta och lägg i potatisen, löken och vitlöken.
     
  4. Koka upp och låt sedan koka utan lock tills lök och potatis mjuknat så att de lätt kan mosas.
     
  5. Dra kastrullen från värmen och mosa lätt med potatisstöt eller handmixer direkt i kastrullen.
     
  6. Ställ tillbaka på värmen och tillsätt kålen. Häll i olivoljan. Tag några tag med pepparkvarnen över soppan.
     
  7. Koka nu under lock 3-4 minuter eller tills kålen känns mjuk, men ej överkokt. Släpp i korvskivorna. Sjud någon minut. Strö över hackade korianderblad eller persilja. Servera och se till att var och en får minst en skiva korv i sin tallrik.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-04