Ingredienser
(för 4)
1
liter mycket finstrimlad kål, gärna t ex savojkål
8-10 potatisar, ca 750 g
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
18 dl vatten
1 msk salt
5 msk olivolja
1 krm nymald svartpeppar
1-2 msk färska koriander- eller persiljeblad
några skivor salpicão-korv eller annan rökt, vitlökssmakande
korv, minst en skiva per person
|
|
Caldo
verde
Här kommer ett recept
på portugisisk kålbladssoppa - caldo verde, här kryddad med färsk koriander.
I Portugal görs soppan av slätbladig grönkål, den odlas av många och köps
på grönsaksmarknad. Till soppan äter man gärna ett bröd, broa, som är
bakat på majsmjöl.
Receptet är från
Allt om Mat nr 11 1993.
Tillredning
- Skär kålbladen
i mycket fina strimlor och ställ dem åt sidan.
- Skala potatisen
och dela den i mindre bitar. Skala lök och vitlök. Dela lökarna i bitar.
- Häll vattnet i
en rymlig kastrull. Salta och lägg i potatisen, löken och vitlöken.
- Koka upp och låt
sedan koka utan lock tills lök och potatis mjuknat så att de lätt kan
mosas.
- Dra kastrullen
från värmen och mosa lätt med potatisstöt eller handmixer direkt i kastrullen.
- Ställ tillbaka
på värmen och tillsätt kålen. Häll i olivoljan. Tag några tag med pepparkvarnen
över soppan.
- Koka nu under
lock 3-4 minuter eller tills kålen känns mjuk, men ej överkokt. Släpp
i korvskivorna. Sjud någon minut. Strö över hackade korianderblad eller
persilja. Servera och se till att var och en får minst en skiva korv
i sin tallrik.
|