Ingredienser
1/2
kg gröna tomater (tomatillos)
8 chile serrano
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
2 kvistar färsk koriander
salt
|
|
Salsa
verde
En mexikansk sås
gjord på gröna tomater. Dessa kallas ofta för tomatillos,
och har man tur kan man hitta sådana i specialaffärer.
Beskrivningen i detta
recept utgår från det traditionella sättet att göra
såsen i en stenmortel som i Mexiko heter molcajete. Den
som vill kan naturligtvis anpassa metoden efter modernare köksutrustning
och t ex köra alltsammans i matberedaren.
Tillredning
- Rosta tomater
och chile, gärna över en öppen låga, tills skalet
börjar få blåsor och därmed blir lättare
att skala. Skala därefter dessa.
- Krossa vitlök,
chile och salt i en stenmortel till en jämn pasta.
- Tillsätt
därefter de grovt hackade tomaterna och löken och fortsätt
att mosa i stenmorteln till allt är väl blandat.
- Häll sedan
över alltsammans i en skål. Strö över med den hackade
koriandern.
|