KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser

1/2 kg gröna tomater (tomatillos)
8 chile serrano
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
2 kvistar färsk koriander
salt

 

Salsa verde

En mexikansk sås gjord på gröna tomater. Dessa kallas ofta för tomatillos, och har man tur kan man hitta sådana i specialaffärer.

Beskrivningen i detta recept utgår från det traditionella sättet att göra såsen i en stenmortel som i Mexiko heter molcajete. Den som vill kan naturligtvis anpassa metoden efter modernare köksutrustning och t ex köra alltsammans i matberedaren.

Tillredning

  1. Rosta tomater och chile, gärna över en öppen låga, tills skalet börjar få blåsor och därmed blir lättare att skala. Skala därefter dessa.
     
  2. Krossa vitlök, chile och salt i en stenmortel till en jämn pasta.
     
  3. Tillsätt därefter de grovt hackade tomaterna och löken och fortsätt att mosa i stenmorteln till allt är väl blandat.
     
  4. Häll sedan över alltsammans i en skål. Strö över med den hackade koriandern.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-02-06