Ingredienser
(för 4)
2-3
stora vitlöksklyftor
2 msk pinjenötter (eller 12 sötmandlar)
1 krm salt
ca 50 g färska basilikablad = bladen från 2 krukor
1 msk färska salviablad (eller 1/2 tsk torkade)
ca 50g nyriven parmesanost (eller 1 påse om 40g)
1 dl jungfrulig olivolja, rumstempererad
|
|
Äkta
pesto
Färsk basilika, pinjenötter
och parmesan stöts med olivolja i en speciell mortel till Italiens klassiska
pestosås. Oöverträffat god till den milda pastan och till alla slags kokta
grönsaker.
Från Allt om Mat
nr 2 1990.
Tillredning
- Skala vitlöksklyftorna,
skålla och skala mandeln. Hacka och krossa med saltet i en stor s k
pestomortel, tag annars matberedaren.
- Tillsätt basilikan
och salvian och kör till ett fint mos.
- Tillsätt omväxlande
ost och olja och kör allt till en mjuk puré med konsistens som majonnäs.
I Italien blandas peston med pastan före serveringen. Den brukar tunnas
med lite av pastans kokvatten för att kunna blandas bättre.
|