KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

2-3 stora vitlöksklyftor
2 msk pinjenötter (eller 12 sötmandlar)
1 krm salt
ca 50 g färska basilikablad = bladen från 2 krukor
1 msk färska salviablad (eller 1/2 tsk torkade)
ca 50g nyriven parmesanost (eller 1 påse om 40g)
1 dl jungfrulig olivolja, rumstempererad

 

Äkta pesto

Färsk basilika, pinjenötter och parmesan stöts med olivolja i en speciell mortel till Italiens klassiska pestosås. Oöverträffat god till den milda pastan och till alla slags kokta grönsaker.

Från Allt om Mat nr 2 1990.

Tillredning

  1. Skala vitlöksklyftorna, skålla och skala mandeln. Hacka och krossa med saltet i en stor s k pestomortel, tag annars matberedaren.
     
  2. Tillsätt basilikan och salvian och kör till ett fint mos.
     
  3. Tillsätt omväxlande ost och olja och kör allt till en mjuk puré med konsistens som majonnäs. I Italien blandas peston med pastan före serveringen. Den brukar tunnas med lite av pastans kokvatten för att kunna blandas bättre.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-05