Ingredienser
4
st nopales (kaktusblad)
8 st tomatillos (gröna tomater)
1 st lök 2 - 3 st chile (jalapeños eller serranos)
matolja
salt
|
|
Salsa
de nopalitos
För den som
inte vet det, så är nopal en kaktus med stora platta blad.
Kallas fikonkaktus på svenska på grund av dess frukter, som
även de är ätliga.
Receptet är ursprungligen
nedtecknat av Siv i Mexiko på 1970-talet, under noggrant överinseende
av Teresa och Elpidia.
Tillredning
- Skär kaktusbladen
i tärningar. Lägg dem i en kastrull med vatten tillsammans med lök och
skal av gröna tomater. Salta och låt koka ca 30 minuter.
- Skala de gröna
tomaterna och chilen. Lägg sedan dessa i en kastrull med vatten och
salt och låt koka i ca 15 - 20 minuter.
- Häll matolja i
en kastrull och lägg i de kokta kaktusbladen. Fräs dem under 3 minuter.
- Mal under tiden
tomater och chile i en matberedare och häll detta över kaktusbladen.
Låt såsen koka färdigt i ca 10 - 15 minuter.
|