KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser

2 1/2 dl olja
1 3/4 dl rödvinsvinäger
1 1/2 dl finhackad gul lök
2 - 3 pressade vitlöksklyftor
1 dl finhackad röd paprika
1 dl finhackad grön paprika
1 dl finhackad persilja
2 - 3 tsk torkad oregano
2 krm cayennepeppar, eller 2 - 3 stänk tabasco
2 tsk salt
1 1/2 - 2 krm nymalen (eller stött) svartpeppar

En variant från Allt om Mat 1983:
1 1/4 dl olivolja
1/2 dl rödvinsvinäger
1 1/4 dl finhackad lök
1 tsk finhackad vitlök
1/2 dl finhackad persilja
1 tsk torkad oregano
1 krm kajennpeppar
1 1/2 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar

 

Chimichurri

Från Argentina kommer denna grillsås, som är fin att både marinera kött i, pensla med under grillningens gång och dessutom servera till köttet när det är klart. Den kan göras mer eller mindre stark efter egen smak och man kan byta kryddor i den, också efter egen smak, men den skall vara stark och mustig. Den här satsen ger ca 1 liter. Chimichurri och den går fint att spara i kylskåp.

Receptet är från Allt om Mat nr 8 1979.

Tillredning

  1. Vispa ihop olja och vinäger i en bunke. Blanda ner den finhackade löken, pressa i vitlöksklyftorna, rör om väl.
     
  2. Blanda i resten av ingredienserna och smaka av. Du kanske vill ha den ännu hetare med mer cayenne eller tabasco.
     
  3. Låt Chimichurrin stå och dra i rumstemperatur några timmar så att de olika krydd- och grönsakssmakerna hinner gå ihop innan du börjar använda den.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken]
Sidan uppdaterad 1999-01-05