Ingredienser
2
1/2 dl olja
1 3/4 dl rödvinsvinäger
1 1/2 dl finhackad gul lök
2 - 3 pressade vitlöksklyftor
1 dl finhackad röd paprika
1 dl finhackad grön paprika
1 dl finhackad persilja
2 - 3 tsk torkad oregano
2 krm cayennepeppar, eller 2 - 3 stänk tabasco
2 tsk salt
1 1/2 - 2 krm nymalen (eller stött) svartpeppar
En
variant från Allt om Mat 1983:
1 1/4 dl olivolja
1/2 dl rödvinsvinäger
1 1/4 dl finhackad lök
1 tsk finhackad vitlök
1/2 dl finhackad persilja
1 tsk torkad oregano
1 krm kajennpeppar
1 1/2 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
|
|
Chimichurri
Från Argentina kommer
denna grillsås, som är fin att både marinera kött i, pensla med under
grillningens gång och dessutom servera till köttet när det är klart. Den
kan göras mer eller mindre stark efter egen smak och man kan byta kryddor
i den, också efter egen smak, men den skall vara stark och mustig. Den
här satsen ger ca 1 liter. Chimichurri och den går fint att spara i kylskåp.
Receptet är från
Allt om Mat nr 8 1979.
Tillredning
- Vispa ihop olja
och vinäger i en bunke. Blanda ner den finhackade löken, pressa i vitlöksklyftorna,
rör om väl.
- Blanda i resten
av ingredienserna och smaka av. Du kanske vill ha den ännu hetare med
mer cayenne eller tabasco.
- Låt Chimichurrin
stå och dra i rumstemperatur några timmar så att de olika krydd- och
grönsakssmakerna hinner gå ihop innan du börjar använda den.
|