Ingredienser
(för 6)
1
stor gul lök, eller två små
1 1/2 dl vatten
3/4 dl vit vinäger
6 äggulor
150 g smör
2+1 msk dragon
2+1 msk körvel
salt
peppar
|
|
Sauce
Bearnaise
Denna bearnaisesås
är noggrant utprovad av min hustru Siv. Den är vida överlägsen
den klassiska varianten, för den som tycker om en sås där
äggula, kryddor och vinäger får tillåtas komma i
förgrunden på bekostnad av smöret. En tumregel för
beräkning av mängden äggula och smör är; 1 äggula
och 25 g smör per person.
Såsen är inte svår
att göra, men man måste komma ihåg att oavbrutet vispa eller röra om i
såsen när äggulor och smör tillsätts, samt att inte låta såsen bli för
het under detta moment. Risken är då stor att den skär sig. Om såsen visar
minsta tecken på att skära sig, måste den omedelbart tas av värmen. Därefter
tillsättes ytterligare en äggula under kraftig omrörning.
Tillredning
- Finhacka löken
och lägg den i en kastrull tillsammans med vatten och vinäger. Tillsätt
2 msk dragon och 2 msk körvel samt salt och peppar. Koka upp under omrörning
då och då, tills vätskan reducerats så att nästan ingenting återstår.
Låt därefter kastrullen svalna tills den inte är varmare än att man
kan ta i den.
- Lägg i äggulorna
i det avsvalnade avkoket och rör om med visp. Sätt därefter kastrullen
på plattan på medelstark värme (2-3 på en 6-gradig platta) men var noga
med att det inte blir för varmt. För den försiktige som vill vara på
den säkra sidan, kan alternativet att värma i ett vattenbad under mer
kontrollerade betingelser rekommenderas. Tillsätt sedan smöret klickvis
under ständig omrörning. Det är mycket viktigt att man rör hela tiden
som kastrullen står på plattan. Ta därför av den från värmen varje gång
en ny klick smör läggs i. När smörklicken börjar smälta på grund av
värmen blir såsen till en början tunnare, för att sedan börja tjockna
när äggulan börjar koagulera. Och värmer man såsen alltför mycket så
kommer den att skära sig. Var därför extra uppmärksam på detta och låt
aldrig såsen bli för varm.
- Slutligen, smaka
av såsen. Om så önskas tillsätts ytterligare dragon och körvel, samt
om så behövs även salt, peppar och vinäger.
- Servera såsen
omedelbart. Om såsen blir stående ett tag före serveringen och hinner
svalna och bli alltför tjock, kan den försiktigt värmas upp igen genom
att först sätta till några droppar vatten och sedan värma den sakta
under ständig omrörning.
|