Ingredienser
2
vitlöksklyftor
1 äggula
1 1/2 dl olja
1 tsk vatten
salt, vitpeppar
|
|
Aïoli
[1]
Recept ur Allt om
Mat nr 6 1975. Ursprungligen från Bonniers kokbok.
Tillredning
- Innan du börjar
med såsen, tänk på att det är viktigt att alla ingredienser har samma
temperatur.
- Krossa vitlöksklyftorna
och blanda dem med äggulan.
- Tillsätt oljan
droppvis under oavbruten omrörning. Om såsen blir för tjock kan den
tunnas med några droppar kallt vatten.
- Smaka av med salt
och peppar.
|
Ingredienser
2
äggulor
1/2 tsk salt
1/2-1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk citronsaft
2 dl olivolja, rumstempererad
mjölk eller vin att späda med
|
|
Aïoli
[2]
Om man vill bjuda
aiolin som dressing, späder man den med mjölk eller vitt vin till önskad
konsistens.
Ur Allt om Mat nr
9 1985.
Tillredning
- Lägg äggulorna
med salt, vitlök och citron i en skål.
- Tillsätt oljan
i en fin stråle under vispning.
- Späd aiolin, eller
en del av den, med mjölk eller vin till önskad konsistens.
|