KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser

2 vitlöksklyftor
1 äggula
1 1/2 dl olja
1 tsk vatten
salt, vitpeppar

 

Aïoli [1]

Recept ur Allt om Mat nr 6 1975. Ursprungligen från Bonniers kokbok.

Tillredning

  1. Innan du börjar med såsen, tänk på att det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur.
     
  2. Krossa vitlöksklyftorna och blanda dem med äggulan.
     
  3. Tillsätt oljan droppvis under oavbruten omrörning. Om såsen blir för tjock kan den tunnas med några droppar kallt vatten.
     
  4. Smaka av med salt och peppar.

 

Ingredienser

2 äggulor
1/2 tsk salt
1/2-1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk citronsaft
2 dl olivolja, rumstempererad
mjölk eller vin att späda med

 

Aïoli [2]

Om man vill bjuda aiolin som dressing, späder man den med mjölk eller vitt vin till önskad konsistens.

Ur Allt om Mat nr 9 1985.

Tillredning

  1. Lägg äggulorna med salt, vitlök och citron i en skål.
     
  2. Tillsätt oljan i en fin stråle under vispning.
     
  3. Späd aiolin, eller en del av den, med mjölk eller vin till önskad konsistens.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-05