KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

Köttet av 3/4 kyckling
200 g kokt eller rökt skinka
200 g grevéost eller liknande
2 hårdkokta ägg
2 bifftomater eller 4 vanliga
2 stjälkar blekselleri ur ett stånd
1 litet huvud isbergssallad (strimlad)

Tillbehör:
Grovt bröd och smör, 3 salladssåser

Rhode Island:
1 1/2 dl gräddfil
1/2 dl chilisås
1 dl majonäs
1/2 msk riven pepparrot

Blue cheese:
1 1/2 dl gräddfil
50 g Danablue-ost

French dressing:
1 msk rödvinsvinäger
3 msk olja
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
1 krm paprikapulver

 

Chef's sallad

Över hela USA-kontinenten serveras denna sallad. Ibland gjord på kyckling som här, ibland gjord på kalkon. Överallt tre salladssåser att välja på : Rhode Island, blue cheese och french dressing.

Receptet är från Allt om Mat nr 9 1981.

Fast Allt om Mat har nog ett litet fel här. Rhode Island-sås är en svensk innovation. Skall nog därför snarare vara Thousand Island-sås.

Tillredning

  1. Dela kycklingköttet i bitar om det inte redan är gjort.
     
  2. Skär skinka och ost i strimlor. Ägg och tomater i klyftor, selleri rakt av i små bitar och isbergssallad lite grovt.
     
  3. Bottna portionsskålarna eller en stor salladsskål med isbergssalladen. Varva kyckling, skinka och ost.
     
  4. Garnera med ägg- och tomatklyftor plus blekselleri.
     
  5. Rhode Island: Ingredienserna blandas och får stå och "dra" i kyl i ca 1 timme.
     
  6. Blue cheese: Mosa rumsvarm grönmögelost med lite av gräddfilen, innan resten av filen blandas i. Låt även den här såsen vila i kyl någon timme.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-03