KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

1 huvud isbergssallad, eller endivesallad
4 skivor vitt osötat bröd
2 msk olja - gärna olivolja
100 g herrgårdsost eller parmesan
1 vitlöksklyfta

Dressing:
1 ägg
8 sardeller, eller 4-5 anchovisfiléer
1/2 tsk Colman's senapspulver, eller 2 tsk fransk senap
1/2 liten citron, saften av
1/2 dl olja - gärna olivolja

 

Caesarsallad [1]

Sallad efter Caesar Ritz. Salladen kan till exempel, som ofta i Amerika, serveras som ensam lunchrätt.

Receptet är från Allt om Mat nr 7 1976.

Tillredning

  1. Putsa och skölj salladshuvudet utan att ta isär det, och låt det rinna av.
     
  2. Gör sedan dressingen. Koka ägget 30 sekunder. Mosa sardellerna med senapen i en djup tallrik. Tillsätt ägget och citronsaften och arbeta samman det. Tillsätt oljan under omrörning
     
  3. Skär salladshuvudet i 8 klyftor.
     
  4. Stryk brödskivorna med vitlöksklyftan, som ni skurit toppen av. Skär sedan brödet i stora tärningar och stek dem vackert bruna och knapriga i oljan.
     
  5. Riv osten på grövsta råkostjärnet.
     
  6. Blanda försiktigt salladen med dressingen i ett rymligt fat eller vid skål. Strö över osten och överst brödtärningarna.

 

Ingredienser
(för 6-8)

1 vitlöksklyfta
2 sardellfiléer
saften av en halv citron
1 äggula
1 msk fransk senap
3 msk vinäger
1 1/4 dl olivolja
3/4 dl riven parmesanost
1/2 tsk salt
1/2 krm nymald vitpeppar
2 salladshuvuden, t ex romaine- lollo rosso-, plock- eller ekbladssallad alternativt hälften späda spenatblad
100 g champinjoner
4 skivor vitt bröd

 

Caesarsallad [2]

En fräsch sallad med sting, som serveras på varje amerikansk restaurang med självaktning. Vanligt är att själva hopblandningen av salladen sker vid bordet som en show inför gästerna.

Receptet är från Allt om Mat nr 11 1992.

Tillredning

  1. Sätt ugnen på 225 °C.
     
  2. Pressa vitlöksklyftan och finfördela sardellfiléerna i matberedare eller mosa dem med en gaffel i en skål.
     
  3. Tillsätt citronsaft, äggula, senap och vinäger. Blanda samman.
     
  4. Tillsätt olivoljan droppvis när matberedaren är igång eller under vispning.
     
  5. Blanda ned parmesanosten och smaksätt med salt och peppar.
     
  6. Skär eller riv salladen med fingrarna. Skiva champinjonerna.
     
  7. Skär bort kanterna och tärna brödet. Rosta i den övre delen av ugnen.
     
  8. Blanda dressingen med salladen framför gästerna och strö till sist över brödkrutongerna.

 

Ingredienser
(för 4-6)

1 stort eller 2 mindre stånd romansallat
1 stort ägg
1 ansjovisfilé
2 finhackade vitlöksklyftor
1 krm salt
2 msk worcestershiresås
saften av 1 citron
1 tsk senapspulvet t ex Colman's
drygt 1 dl rapsolja
1/2 dl färskriven parmesanost
nymald peppar
extra parmesan till serveringen

Krutonger:
2 1/2 dl tärnat vitt bröd, gärna dygnsgammalt
1 mycket fint hackad vitlöksklyfta
drygt 1/2 dl olivolja

 

Caesarsallad [3]

Servera denna goda sallad som den är som entrérätt eller blanda i kyckling, skaldjur eller lax och servera som huvudrätt. Det blir i så fall lagom med 250-275 g grillat, strimlat kycklingkött eller 500 g räkor eller 250-275 g grillad laxfilé skuren i bitar.

Receptet är från Amerikas bästa soppor och sallader.

Tillredning

  1. Krutonger: Sätt ugnen på 175 °C.
     
  2. Skär brödet i cm-stora kuber, låt kanten vara kvar.
     
  3. Rör ner vitlöken i oljan med en gaffel.
     
  4. Vänd brödtärningarna i oljan, bred ut dem på en plåt och låt dem stå mitt i ugnen ca 20 minuter. Vänd dem ofta så att de blir jämnt gyllenbruna.
     
  5. Salladen: Skölj och plocka isär salladshuvudet och låt bladen ligga i iskallt vatten 10-15 minuter. Torka bladen och riv dem i lagom bitar, ta med även det innersta av salladshuvudet. Lägg salladen i kylskåpet.
     
  6. Lägg ägget i kokande vatten i 1 minut.
     
  7. Mosa ansjovis, vitlök och salt till en pasta i en stor skål med hjälp av en gaffel. Rör ner worcestershiresås, citronsaft och senap. Knäck ägget över skålen och rör ner det. Tillsätt därefter oljan i omgångar, tills du har en välblandad dressing.
     
  8. Vänd ner salladsbladen och krutongerna i dressingen så att de blir täckta. Smaka av med peppar ock strö över färskriven parmesanost.

 

Ingredienser
(för 4 måttliga)

5 vitlöksklyftor
3 dl jungfruolja
1/2 limpa dagsgammalt vitt bröd
2 huvuden romansallad
2 ägg
2 citroner
8-10 droppar worcestershiresås
100 g parmesanost
1 burk sardeller (valfritt)
salt, peppar

 

Caesarsallad [4]

En riktig Caesaesallad ska blandas vid bordet inför hänförda gäster; Det var så det gick till när Caesar Cardini uppfann rätten 1924.

Denne italienare drev ett hotell i Tijuana, Mexiko. Enligt legenden kom det just på nationaldagen den 4 juli så många gäster att maten höll på att ta slut. I all hast komponerade Caesar sin sallad. Han gick ut i matsalen och slängde ihop vitlöksolja, salt, peppar, citron, riven parmesan, worcestershiresås, romansallad, krutonger och knappt kokta ägg - succén var ett faktum.

Sedan dess har rätten blivit en kulinarisk storsäljare. Och varianterna är många. Vanligtvis läggs numera sardeller till Signore Cardinis originalrecept, dessutom ofta kapris och någon matig huvudingrediens som räkor, kyckling eller kalkon. I andra versioner tillsätts fänkål, paprika, chilipeppar, eller fransk senap.

Receptet från DN:s På Stan, 2-8 juli 1999.

Tillredning

  1. Lägg vitlöksklyftorna i oljan. Låt stå minst ett dygn.
     
  2. Skär bort skorpan på brödet. Tärna inkråmet halvcentimetertjockt. Vänd tärningarna i vitlöksoljan. Värm dem i ugn (200-225 °C) tills de är gyllenbruna.
     
  3. Riv två små salladshuvuden i 4-5 cm stora bitar. Skölj i kallt vatten. Torka av och vira in i handduk och lägg i kylen i 1 timme.
     
  4. Lägg 2 ägg i kokande vatten. Ta upp dem efter 1 minut och skölj dem kalla. Knäck dem i en skål. Pressa i citronerna, salta och peppra. Finhacka och lägg i sardellerna. Droppa i worcestershiresåsen. Ringla ner 1 dl vitlöksolja. Mixa till en tunn majonnäs eller rör samman till en halvsprucken sås (som i originalet).
     
  5. Vänd salladen i dressingen.
     
  6. Häll i brödtärningarna. Riv över osten. Blanda alltsammans och servera.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-09-12