Ingredienser
(för 8-10)
4
äggplantor
3 tomater
2 gula lökar
100 g gröna oliver utan kärnor eller fyllning
2 dl olivolja
1/2 dl vit vinäger
orégano
svartpeppar
hackad persilja
salt
juice från en halv lime
|
|
Äggplanta
i ugnen
En anrättning
på aubergine eller äggplanta som kan ätas både varm
och kall. Som tillbehör till sallad eller varmrätt. Och även
som snacks tillsammans med rostat bröd eller salta kex.
Tillredning
- Skala äggplantan
och skär i 5 mm skivor som eventuellt delas i halvor. Lägg
dessa i vatten med limejuice och salt för att dra ur den beska
smaken.
- Skala och kärna
ur tomaterna, och finhacka dessa samt lök och oliver.
- Blanda olja och
vinäger med orégano, peppar, persilja och salt. Rör
sedan ner tomater, lök och oliver.
- Varva äggplanta
och vinägrettblandingen i en eldfast form. Se till att det blir
åtminstone två lager av varje. Täck med aluminiumfolie
och ställ i en medelvarm ugn 200-225 °C i 20 minuter. Ta av
folien och fortsätt i ugnen ytterligare ca 15 minuter tills äggplantan
har fått en mörkare färg.
- Kan serveras genast
eller ställas i kylskåp för att ätas kall.
|