KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 8-10)

4 äggplantor
3 tomater
2 gula lökar
100 g gröna oliver utan kärnor eller fyllning
2 dl olivolja
1/2 dl vit vinäger
orégano
svartpeppar
hackad persilja
salt
juice från en halv lime

 

Äggplanta i ugnen

En anrättning på aubergine eller äggplanta som kan ätas både varm och kall. Som tillbehör till sallad eller varmrätt. Och även som snacks tillsammans med rostat bröd eller salta kex.

Tillredning

  1. Skala äggplantan och skär i 5 mm skivor som eventuellt delas i halvor. Lägg dessa i vatten med limejuice och salt för att dra ur den beska smaken.
     
  2. Skala och kärna ur tomaterna, och finhacka dessa samt lök och oliver.
     
  3. Blanda olja och vinäger med orégano, peppar, persilja och salt. Rör sedan ner tomater, lök och oliver.
     
  4. Varva äggplanta och vinägrettblandingen i en eldfast form. Se till att det blir åtminstone två lager av varje. Täck med aluminiumfolie och ställ i en medelvarm ugn 200-225 °C i 20 minuter. Ta av folien och fortsätt i ugnen ytterligare ca 15 minuter tills äggplantan har fått en mörkare färg.
     
  5. Kan serveras genast eller ställas i kylskåp för att ätas kall.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-04