Ingredienser
(för ganska många)
1/2
kg svarta bönor
5 lagerblad
1 hel vitlök i klyftor
2 st gul lök
2-5 chile
2 msk matolja
salt
svartpeppar
|
|
Sivs
svarta bras-mex-bönor
Svarta bönor
som tillbehör till stekt eller grillat kött passar ofta utmärkt.
Denna version, som kombinerar det bästa av det mexikanska och det
brasilianska köket, är en riktig höjdare. Mängden
chile i receptet är i högsta grad beroende på vilken sort
man har till hands (habanero, jalapeño, serrano etc...) och hur
stark och dominerande man vill ha sin anrättning.
Tillredning
- Rensa bönorna
från eventuellt medföljande skräp eller dylikt. Skölj
i några vatten och låt sedan stå i kallt vatten under
natten.
- Dagen efter slås
det gamla vattnet av. Slå på nytt vatten så att det
täcker bönorna och lägg i lagerblad, vitlöksklyftor,
den grovt skurna löken, matoljan och chilen. Ställ det på
spisen, och låt det sjuda tills bönorna är mjuka. Detta
kan ta 2-5 timmar beroende på typ av bönor.
- När bönorna
är färdigkota, smaka av med salt och peppar.
|