KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för ganska många)

1/2 kg svarta bönor
5 lagerblad
1 hel vitlök i klyftor
2 st gul lök
2-5 chile
2 msk matolja
salt
svartpeppar

 

Sivs svarta bras-mex-bönor

Svarta bönor som tillbehör till stekt eller grillat kött passar ofta utmärkt. Denna version, som kombinerar det bästa av det mexikanska och det brasilianska köket, är en riktig höjdare. Mängden chile i receptet är i högsta grad beroende på vilken sort man har till hands (habanero, jalapeño, serrano etc...) och hur stark och dominerande man vill ha sin anrättning.

Tillredning

  1. Rensa bönorna från eventuellt medföljande skräp eller dylikt. Skölj i några vatten och låt sedan stå i kallt vatten under natten.
     
  2. Dagen efter slås det gamla vattnet av. Slå på nytt vatten så att det täcker bönorna och lägg i lagerblad, vitlöksklyftor, den grovt skurna löken, matoljan och chilen. Ställ det på spisen, och låt det sjuda tills bönorna är mjuka. Detta kan ta 2-5 timmar beroende på typ av bönor.
     
  3. När bönorna är färdigkota, smaka av med salt och peppar.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-09-25