KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för ca 10 st)

10 potatisar av ordinär storlek
2-3 dl vetemjöl, eventuellt delvis kornmjöl
1 msk salt

Fyllning:
3-4 hg rimmat sidfläsk, alternativt fläskfärs för en "Älvsby-variant"

Tillbehör:
äkta smör
lingonsylt

 

Pitepalt [1]

Detta recept på pitepalt är ett bidrag från en av kokbokens läsare, vilket alltid är lika roligt att få. (Man bugar och tackar!) Det är förmodligen mer "äkta" än receptet längre ner på sidan. Flera läsare har hört av sig och påpekat att lök inte hör hemma i en palt. Och även i frågan om några av potatisarna skall vara kokta eller ej, verkar det finnas olika uppfattningar. Detta recept innehåller ingen lök, och degen innehåller bara rå potatis.

Tillredning

  1. Skär sidfläsket i små bitar, och forma dessa till bollar av storlek som en större köttbulle. Används alternativet fläskfärs, skall det saltas och peppras innan det formas till bollar. Gör lika många som du beräknar att göra palt.
     
  2. Riv potatisarna fint på rivjärn eller i matberedare. Lägg över i durkslag och låt vattnet som bildas rinna av. Eventuellt kan det räcka att ställa skålen på kant och sedan hälla av vattnet - men det är viktigt att göra detta.
     
  3. Blanda 1 msk salt och ca 2-3 dl vetemjöl med den rivna och avrunna potatisen. Detta görs bäst med händerna. Mängden vetemjöl är beroende på potatissort. Vill man använda kornmjöl får man minska vetemjölsmängden. Kornmjölet är inget "måste" för smaken. Degen ska bli ungefär som vetebrödsdeg i konsistensen.
     
  4. Koka upp vatten i en större kastrull. Salta.
     
  5. Häll upp vetemjöl i en bunke - ta upp potatisdeg av en tennisbolls storlek - och vänd i mjölet. Platta nu ut degbiten i mjölad hand och lägg i en fläskboll. Vik ihop och rulla till en perfekt palt. Använd hålslev och lägg ner i kokande saltat vatten. När samtliga paltar formats och lagts ner i grytan - kontrollera att ingen fastnat på botten genom att föra hålsleven försiktigt över botten - ska de koka (livligt sjuda) - utan lock - en timme. Rör försiktigt i grytan då och då. Eventuellt får man fylla på vatten.
     
  6. Serveras med äkta smör och lingonsylt. Palt äts med "smörbrunn". Skär av ett lock på palten - peta ur köttbollen - lägg äkta smör i hålet att smälta = "brunnen".
     

Ingredienser
(för 12 st)

ca 1 kg rå potatis, gärna mandelpotatis
1 1/2 tsk salt
1 1/2 dl kornmjöl
1 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rimmat fläsk
1 gul lök

Kokning:
3 l vatten
1 1/2 msk salt

 

Pitepalt [2]

Pitepalten är den norrländska varianten på kroppkakor. Omgiven av mycken mystik och mytbildning är den, men i grund och botten inte så konstig, utan ganska lätt att göra. Här kommer ett recept.

En av kokbokens läsare har bidragit med nedanstående kommentar till detta recept:

"Läste din sida med recept och såg att du hade lök i palt. Det är hemskt ovanligt att någon har lök i äkta pitepalt, och absolut inte någon infödd pitebo. Några kokta kalla potatisar i smeten gör att palten inte blir så hård och kompakt".

Tillredning

  1. Skala och dela potatisen i bitar. Mal i köttkvarn eller hacka mycket fint med stålkniven i matberedare.
     
  2. Blanda potatisen med salt och mjöl, lite i taget. Smeten skall inte vara fastare än att den precis går att forma.
     
  3. Skär fläsket i tärningar och finhacka löken.
     
  4. Forma bullar av potatissmeten, lättast med våta händer, och lägg i ca 1 msk fyllning i varje.
     
  5. Lägg ner i kokande saltat vatten och sjud 45 minuter upp till en timme.
     
  6. Serveras heta med kallt smör som får smälta på palten och lingonsylt.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 2001-01-21