KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 6)

Grönsaker:
2 kronärtskockor (delade i 4 bitar)
1 röd paprika (i strimlor)
2 bifftomater (sönderdelade i matberedaren; kan göras med vitlöken)
6 vitlöksklyftor (hackade)
1 burk gröna ärter
1 burk gröna bönor

Kött:
1 kyckling delad i 12 bitar.
250 g revbensspjäll i små bitar
1 chorizo i skivor
250 g jamón serrano (lufttorkad skinka) skuren i tärningar
240 g cocktailkorv, typ prinskorv

Skaldjur:
1/2 kg musslor
12 jätteräkor, eventuellt havskräftor

Övrigt:
1/2 kg ris
1 förpackning saffran
250 g olivolja
salt
vatten

 

Paella på Ramons vis

Denna variant på paella tillagades som ett grupparbete i Mexiko i mitten av 70-talet. Som tur var dokumenterades receptet, och kan därför återges här. Det bästa sättet att göra detta är givetvis i en riktig paellapanna över öppen eld.

Tillredning

  1. Hetta upp oljan i pannan under kraftig eld. Bryn därefter kyckling- och grisköttet lätt.
     
  2. Tillsätt räkorna, och därefter grönsakerna, förutom kronärtskockorna och bryn dessa lätt. Lägg i skinka och korvarna.
     
  3. När allt är väl brynt tillsätts vatten i en mängd som är fem gånger den mängd ris som skall användas. Låt koka i 45 minuter.
     
  4. Därefter tillsätts ris, saffran och salt.
     
  5. Mot slutet av kokningen läggs musslorna i, som först kokats upp i vatten för sig. Även kronärtskockorna läggs i, efter att ha kokats separat till hälften (för att inte färga paellan grön).
     
  6. Koka därefter färdigt tills riset har absorberat all vätska.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-12-10