Ingredienser
(för 6)
Grönsaker:
2 kronärtskockor (delade i 4 bitar)
1 röd paprika (i strimlor)
2 bifftomater (sönderdelade i matberedaren; kan göras med vitlöken)
6
vitlöksklyftor (hackade)
1 burk gröna ärter
1 burk gröna bönor
Kött:
1 kyckling delad i 12 bitar.
250 g revbensspjäll i små bitar
1 chorizo i skivor
250 g jamón serrano (lufttorkad skinka) skuren i tärningar
240 g cocktailkorv, typ prinskorv
Skaldjur:
1/2 kg musslor
12 jätteräkor, eventuellt havskräftor
Övrigt:
1/2 kg ris
1 förpackning saffran
250 g olivolja
salt
vatten
|
|
Paella
på Ramons vis
Denna variant på
paella tillagades som ett grupparbete i Mexiko i mitten av 70-talet. Som
tur var dokumenterades receptet, och kan därför återges här. Det bästa
sättet att göra detta är givetvis i en riktig paellapanna över öppen eld.
Tillredning
- Hetta upp oljan
i pannan under kraftig eld. Bryn därefter kyckling- och grisköttet lätt.
- Tillsätt räkorna,
och därefter grönsakerna, förutom kronärtskockorna och bryn dessa lätt.
Lägg i skinka och korvarna.
- När allt är väl
brynt tillsätts vatten i en mängd som är fem gånger den mängd ris som
skall användas. Låt koka i 45 minuter.
- Därefter tillsätts
ris, saffran och salt.
- Mot slutet av
kokningen läggs musslorna i, som först kokats upp i vatten för sig.
Även kronärtskockorna läggs i, efter att ha kokats separat till hälften
(för att inte färga paellan grön).
- Koka därefter
färdigt tills riset har absorberat all vätska.
|