KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(en panna, ca 12 pers)

3 dl matolja
1 1/2 st kyckling
300 g bacon eller fläskkarré
500 g chorizo
200 g skinka (jamón serrano)
300 g små ålar på burk (går att hoppa över)
400 g ärter, gröna
200 g sockerärter
200 g brytbönor
3 tekoppar ris
1 kg blåmusslor
500 g räkor
3 st, eller 1 burk tomater
1 st grön paprika
1 st gul lök

Smaksättning:
Vitlök, salt, peppar, muskot, persilja, timjan, lagerblad, colorante (eller helst av allt saffran)

 

Paella a la Valenciana

En riktigt härlig rätt när man är många och hungriga. För att göra en riktig paella behöver man givetvis en paellapanna, som finns i olika storlekar. Och allra bäst blir resultatet om man gör hela tillagningen utomhus över öppen eld.

Receptet är urspungligen från Cocina regional.

Tillredning

  1. Bryn den styckade kycklingen, bacon, och chorizo. När dessa har fått en gyllenbrun färg tillsätts den hackade löken och vitlöken och till sist den hackade paprikan. När allt är stekt, tillsätts tomaterna.
     
  2. Fortsätt att steka under sakta eld, samt tillsätt skinkan skuren i bitar, brytbönorna och ärterna. Tillsätt en halv liter vatten och krydda med salt, något peppar, muskot, en kvist persilja, timjan, lagerblad etc. Låt det hela koka till allt vatten gått åt, under ständig omrörning så det inte bränner vid.
     
  3. När vätskan reducerats tillsätts ris, colorante/saffran och ca två liter vatten allt eftersom, samt sockerärterna. Smaka av. Låt det hela koka i tjugo minuter, vilket är den nödvändiga tiden för att riset skall bli färdigt. Mot slutet tillsätts musslor och räkor. Musslor och räkor kokas respektive steks separat dessförinnan. Ta av huvudena från räkorna.
     
  4. Om paellan görs utomhus över öppen eld, vilket är det sedvanliga sättet, sker tillagningen under de första tio minuterna under kraftig eld. Därefter makar man undan några vedträn och fortsätter tillagningen över glöden.
     
  5. När all vätska tagits upp av riset, skall det hela vila i tio minuter innan det serveras direkt från pannan.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-12-11