Ingredienser
(en panna, ca 12 pers)
3
dl matolja
1 1/2 st kyckling
300 g bacon eller fläskkarré
500 g chorizo
200 g skinka (jamón serrano)
300 g små ålar på burk (går att hoppa över)
400 g ärter, gröna
200 g sockerärter
200 g brytbönor
3 tekoppar ris
1 kg blåmusslor
500 g räkor
3 st, eller 1 burk tomater
1 st grön paprika
1 st gul lök
Smaksättning:
Vitlök, salt, peppar, muskot, persilja, timjan, lagerblad, colorante
(eller helst av allt saffran)
|
|
Paella
a la Valenciana
En riktigt härlig
rätt när man är många och hungriga. För att
göra en riktig paella behöver man givetvis en paellapanna, som
finns i olika storlekar. Och allra bäst blir resultatet om man gör
hela tillagningen utomhus över öppen eld.
Receptet är urspungligen
från Cocina regional.
Tillredning
- Bryn den styckade
kycklingen, bacon, och chorizo. När dessa har fått en gyllenbrun
färg tillsätts den hackade löken och vitlöken och
till sist den hackade paprikan. När allt är stekt, tillsätts
tomaterna.
- Fortsätt att steka
under sakta eld, samt tillsätt skinkan skuren i bitar, brytbönorna och
ärterna. Tillsätt en halv liter vatten och krydda med salt, något peppar,
muskot, en kvist persilja, timjan, lagerblad etc. Låt det hela koka
till allt vatten gått åt, under ständig omrörning så det inte bränner
vid.
- När vätskan
reducerats tillsätts ris, colorante/saffran och ca två liter
vatten allt eftersom, samt sockerärterna. Smaka av. Låt det
hela koka i tjugo minuter, vilket är den nödvändiga tiden
för att riset skall bli färdigt. Mot slutet tillsätts
musslor och räkor. Musslor och räkor kokas respektive steks
separat dessförinnan. Ta av huvudena från räkorna.
- Om paellan görs
utomhus över öppen eld, vilket är det sedvanliga sättet, sker tillagningen
under de första tio minuterna under kraftig eld. Därefter makar man
undan några vedträn och fortsätter tillagningen över glöden.
- När all vätska
tagits upp av riset, skall det hela vila i tio minuter innan det serveras
direkt från pannan.
|