Ingredienser
(för 14 st)
ca
1/2 kg kokt potatis, helst av mjölig sort
1 kg rå potatis
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt
Fyllning:
200 g rimmat fläsk
1 gul lök
3 krm kryddpeppar
Kokning:
3 l vatten
1 1/2 msk salt
|
|
Kroppkakor
[1]
Kroppkakor är
i grunden kokta potatisbullar med fläskfyllning. Men beroende på
var i landet man är, så kan det variera en hel del. Kokt eller
rå potatis eller både och, vetemjöl eller både
korn- och vetemjöl, stekt eller rå fyllning, med eller utan
kryddpeppar.
Här kommer en
variant med både kokt och rå potatis, fyllda med stekt fläsk,
lök och mycket grovmald kryddpeppar. Ofta kallas dessa öländska
kroppkakor.
Tillredning
- Stek fläsket
(svålen borttagen) skuret i små tärningar tillsammans
med finhackad lök och kryddpeppar. Låt svalna.
- Pressa den skalade,
kokta potatisen. Om potatisen kallnat är det lättare att riva
den. Skala och riv den råa potatisen fint, för hand eller
på rivskiva i matberedare. Pressa ur vattnet ur den rivna råa
potatisen över en bunke. Låt potatisvattnet stå en
stund så att den vita stärkelsen sjunker till botten. Häll
av vattnet och spara bottensatsen av stärkelse.
- Sätt på
en rejäl gryta med vatten och salt och koka upp.
- Blanda kokt och
rå potatis med stärkelsen, mjöl och salt. Forma den
ganska lösa massan med våta händer till 14 bullar. Gör
en rejäl fördjupning i varje och lägg i en matsked av
fyllningen. Forma kroppkakan och se till att fyllningen täcks ordentligt.
- Lägg ner
kroppkakorna i det kokande vattnet och låt sjuda sakta cirka 30
minuter. Ta upp med hålslev.
- Vissa föredrar
att inte steka fläsket och löken utan använda rå
fyllning. I det fallet bör kroppkakorna koka ca 45 minuter.
- Servera med lingonsylt
och/eller smält smör. Värm gärna fyllning som blivit
över (eller gör större sats) och servera till kroppkakorna.
|
Ingredienser
(för 12 st)
1 kg
potatis, gärna av mjölig sort
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
Fyllning:
200 g rimmat eller rökt fläsk
1 gul lök
3 krm kryddpeppar
Kokning:
3 l vatten
1 1/2 msk salt
|
|
Kroppkakor
[2]
Här en annan
variant med bara kokt potatis. I bland kallas dessa för småländska
kroppkakor.
Tillredning
- Förbered
helst potatisen dagen innan. Koka den, skala och pressa genom potatispress
och låt kallna helt.
- Skär fläsk
(utan svål) i små tärningar, finhacka löken och
stek tillsammans med kryddpeppar. Låt fyllningen svalna.
- Blanda den pressade
potatisen med uppvispat ägg, mjöl och salt. Arbeta snabbt
ihop till en deg, som formas till en tjock rulle. Skär den i 12
jämnstora bitar, som formas till bullar. Tryck ut en fördjupning
i varje och lägg i ca 1 matsked fyllning. Forma till bullen igen.
- Lägg halva
satsen åt gången i kokande saltat vatten i en stor gryta.
- Låt sjuda
på inte alltför hög värme tills de flyter upp och
sedan i ytterligare fem minuter.
- Servera med lingonsylt
och/eller smält smör. Värm gärna fyllning som blivit
över (eller gör större sats) och servera till kroppkakorna.
De kokta kroppkakorna är även goda att äta halverade
och stekta.
|