KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 14 st)

ca 1/2 kg kokt potatis, helst av mjölig sort
1 kg rå potatis
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt

Fyllning:
200 g rimmat fläsk
1 gul lök
3 krm kryddpeppar

Kokning:
3 l vatten
1 1/2 msk salt

 

Kroppkakor [1]

Kroppkakor är i grunden kokta potatisbullar med fläskfyllning. Men beroende på var i landet man är, så kan det variera en hel del. Kokt eller rå potatis eller både och, vetemjöl eller både korn- och vetemjöl, stekt eller rå fyllning, med eller utan kryddpeppar.

Här kommer en variant med både kokt och rå potatis, fyllda med stekt fläsk, lök och mycket grovmald kryddpeppar. Ofta kallas dessa öländska kroppkakor.

Tillredning

  1. Stek fläsket (svålen borttagen) skuret i små tärningar tillsammans med finhackad lök och kryddpeppar. Låt svalna.
     
  2. Pressa den skalade, kokta potatisen. Om potatisen kallnat är det lättare att riva den. Skala och riv den råa potatisen fint, för hand eller på rivskiva i matberedare. Pressa ur vattnet ur den rivna råa potatisen över en bunke. Låt potatisvattnet stå en stund så att den vita stärkelsen sjunker till botten. Häll av vattnet och spara bottensatsen av stärkelse.
     
  3. Sätt på en rejäl gryta med vatten och salt och koka upp.
     
  4. Blanda kokt och rå potatis med stärkelsen, mjöl och salt. Forma den ganska lösa massan med våta händer till 14 bullar. Gör en rejäl fördjupning i varje och lägg i en matsked av fyllningen. Forma kroppkakan och se till att fyllningen täcks ordentligt.
     
  5. Lägg ner kroppkakorna i det kokande vattnet och låt sjuda sakta cirka 30 minuter. Ta upp med hålslev.
     
  6. Vissa föredrar att inte steka fläsket och löken utan använda rå fyllning. I det fallet bör kroppkakorna koka ca 45 minuter.
     
  7. Servera med lingonsylt och/eller smält smör. Värm gärna fyllning som blivit över (eller gör större sats) och servera till kroppkakorna.

 

Ingredienser
(för 12 st)

1 kg potatis, gärna av mjölig sort
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt

Fyllning:
200 g rimmat eller rökt fläsk
1 gul lök
3 krm kryddpeppar

Kokning:
3 l vatten
1 1/2 msk salt

 

Kroppkakor [2]

Här en annan variant med bara kokt potatis. I bland kallas dessa för småländska kroppkakor.

Tillredning

  1. Förbered helst potatisen dagen innan. Koka den, skala och pressa genom potatispress och låt kallna helt.
     
  2. Skär fläsk (utan svål) i små tärningar, finhacka löken och stek tillsammans med kryddpeppar. Låt fyllningen svalna.
     
  3. Blanda den pressade potatisen med uppvispat ägg, mjöl och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg, som formas till en tjock rulle. Skär den i 12 jämnstora bitar, som formas till bullar. Tryck ut en fördjupning i varje och lägg i ca 1 matsked fyllning. Forma till bullen igen.
     
  4. Lägg halva satsen åt gången i kokande saltat vatten i en stor gryta.
     
  5. Låt sjuda på inte alltför hög värme tills de flyter upp och sedan i ytterligare fem minuter.
     
  6. Servera med lingonsylt och/eller smält smör. Värm gärna fyllning som blivit över (eller gör större sats) och servera till kroppkakorna. De kokta kroppkakorna är även goda att äta halverade och stekta.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-02-14