KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

12-15 potatisar
2-3 msk matolja
salt

 

Klyftpotatis

Ta gärna potatis av någon fast sort som dessutom gärna får vara avlång till formen och relativt stor.

En god variant på detta recept, och ännu enklare dessutom, är att anrätta potatisen med skalet på. Tvätta den bara ordentligt först.

Tillredning

  1. Skala potatisen och dela varje på längden i åtta klyftor. Skölj sedan potatisen i några vatten för att få bort stärkelsen på ytan.
     
  2. Lägg potatisen i en kastrull med vatten och låt det hela få ett uppkok högst en halv minut. Slå av vattnet och låt potatisen ånga av.
     
  3. Häll oljan över potatisen, och vänd kastullen med locket på några gånger så att oljan blir jämnt fördelad.
     
  4. Lägg den oljade potatisen i en långpanna och grädda i 225 °C tills potatisen är gyllenbrun. Ca 30-40 minuter. Ta ut och salta.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-02-06