Ingredienser
(för 4)
12-15
potatisar
2-3 msk matolja
salt
|
|
Klyftpotatis
Ta gärna potatis
av någon fast sort som dessutom gärna får vara avlång
till formen och relativt stor.
En god variant på
detta recept, och ännu enklare dessutom, är att anrätta
potatisen med skalet på. Tvätta den bara ordentligt först.
Tillredning
- Skala potatisen
och dela varje på längden i åtta klyftor. Skölj
sedan potatisen i några vatten för att få bort stärkelsen
på ytan.
- Lägg potatisen
i en kastrull med vatten och låt det hela få ett uppkok
högst en halv minut. Slå av vattnet och låt potatisen
ånga av.
- Häll oljan
över potatisen, och vänd kastullen med locket på några
gånger så att oljan blir jämnt fördelad.
- Lägg den
oljade potatisen i en långpanna och grädda i 225 °C tills
potatisen är gyllenbrun. Ca 30-40 minuter. Ta ut och salta.
|