Ingredienser
(för 2)
1/2
kg potatis av mjölig sort
1 äggula
ca 1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk riven muskot
Till
stekning:
2 krm saffran
5 salviablad
2 msk smör
Tomatsås:
1 burk hela eller krossade tomater
1/2 morot
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
några kvistar persilja
1 tsk basilika
1/2 tsk socker
salt
peppar
|
|
Gnocchi
Italiensk potatisklimp,
gnocchi, hör hemma i de norra delarna av Italien, främst alpområdena.
Det är traditionell husmanskost som åter kommit i ropet. De
kan serveras med enbart god tomatsås, som i detta recept eller kanske
med lite basilikapesto.
Tillredning
- Koka potatisen.
Skala den och pressa den varm genom potatispress. Blanda potatisen med
äggula, salt och muskot samt mjölet lite i taget. Tag inte
mer än att potatisdegen precis går att forma.
- Rulla ett par
cm tjocka stänger av degen och kapa i ca 2 cm breda bitar. Mönstra
genom att trycka lätt med en gaffel på varje.
- Lägg gnocchibitarna
i kokande saltat vatten (1 msk till 2 liter). När de flyter upp
lyfter man upp dem med en hålslev.
- Till tomatsåsen
hackar man lök, vitlök och grovriver eller tärnar moroten
fint. Fräs i lite olja ca 5 minuter. Lägg i hackad persilja
och basilika och tillsätt en burk krossade tomater. Tillsätt
socker, lite salt och peppar. Låt tomatsåsen koka ihop på
svag värme 20-30 minuter.
- Inför serveringen
steker man upp gnocchi i en panna med smör, saffran och strimlade
salviablad. Äts med tomatsåsen och lite riven parmesanost.
|