KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 2)

1/2 kg potatis av mjölig sort
1 äggula
ca 1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk riven muskot

Till stekning:
2 krm saffran
5 salviablad
2 msk smör

Tomatsås:
1 burk hela eller krossade tomater
1/2 morot
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
några kvistar persilja
1 tsk basilika
1/2 tsk socker
salt
peppar

 

Gnocchi

Italiensk potatisklimp, gnocchi, hör hemma i de norra delarna av Italien, främst alpområdena. Det är traditionell husmanskost som åter kommit i ropet. De kan serveras med enbart god tomatsås, som i detta recept eller kanske med lite basilikapesto.

Tillredning

  1. Koka potatisen. Skala den och pressa den varm genom potatispress. Blanda potatisen med äggula, salt och muskot samt mjölet lite i taget. Tag inte mer än att potatisdegen precis går att forma.
     
  2. Rulla ett par cm tjocka stänger av degen och kapa i ca 2 cm breda bitar. Mönstra genom att trycka lätt med en gaffel på varje.
     
  3. Lägg gnocchibitarna i kokande saltat vatten (1 msk till 2 liter). När de flyter upp lyfter man upp dem med en hålslev.
     
  4. Till tomatsåsen hackar man lök, vitlök och grovriver eller tärnar moroten fint. Fräs i lite olja ca 5 minuter. Lägg i hackad persilja och basilika och tillsätt en burk krossade tomater. Tillsätt socker, lite salt och peppar. Låt tomatsåsen koka ihop på svag värme 20-30 minuter.
     
  5. Inför serveringen steker man upp gnocchi i en panna med smör, saffran och strimlade salviablad. Äts med tomatsåsen och lite riven parmesanost.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-14