Ingredienser
(för ganska många)
1/2
kg svarta bönor
1 msk baconfett
1 riven eller finhackad lök
1 krossad vitlöksklyfta
1 tsk salt
svartpeppar
|
|
Feijão
preto simples (Brasilianska svarta bönor)
Utan tvekan är
detta, tillsammans med ris och maniokmjöl den viktigaste stapelfödan
i brasiliansk mathållning. Och som dessutom är både billigt
och gott. Passar alldeles utmärkt som tillbehör till stekt eller
grillat kött t ex. Har man inte baconfett som i detta recept kan
man naturligtvis ersätta det med annat matfett eller matolja.
Tillredning
- Rensa bönorna
från eventuellt medföljande skräp eller dylikt. Skölj
i några vatten och låt sedan stå i kallt vatten under
natten.
- Dagen efter slås
det gamla vattnet av. Slå på nytt vatten och låt det
sjuda på spisen tills bönorna är mjuka. Det kan ta mellan
1-3 timmar bl a beroende på vilken typ av bönor som använts.
Ta av från värmen när bönorna är mjuka.
- Smält baconfettet
i en stekpanna, tillsätt löken och vitlöken och låt
det fräsa ihop ett tag. Ta upp en rejäl slev med bönor
och en del av vätskan och slå i stekpannan. Mosa bönorna
med sleven. Låt det hela koka upp och tillsätt salt och peppar.
- Slå över
innehållet i stekpannan i resten av bönorna och låt
det hela sjuda i ytterligare minst 30 minuter. Smaka av och fortsätt
tillagningen tills tills det hela får en medeltjock konsistens.
|