KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för ganska många)

1/2 kg svarta bönor
1 msk baconfett
1 riven eller finhackad lök
1 krossad vitlöksklyfta
1 tsk salt
svartpeppar

 

Feijão preto simples (Brasilianska svarta bönor)

Utan tvekan är detta, tillsammans med ris och maniokmjöl den viktigaste stapelfödan i brasiliansk mathållning. Och som dessutom är både billigt och gott. Passar alldeles utmärkt som tillbehör till stekt eller grillat kött t ex. Har man inte baconfett som i detta recept kan man naturligtvis ersätta det med annat matfett eller matolja.

Tillredning

  1. Rensa bönorna från eventuellt medföljande skräp eller dylikt. Skölj i några vatten och låt sedan stå i kallt vatten under natten.
     
  2. Dagen efter slås det gamla vattnet av. Slå på nytt vatten och låt det sjuda på spisen tills bönorna är mjuka. Det kan ta mellan 1-3 timmar bl a beroende på vilken typ av bönor som använts. Ta av från värmen när bönorna är mjuka.
     
  3. Smält baconfettet i en stekpanna, tillsätt löken och vitlöken och låt det fräsa ihop ett tag. Ta upp en rejäl slev med bönor och en del av vätskan och slå i stekpannan. Mosa bönorna med sleven. Låt det hela koka upp och tillsätt salt och peppar.
     
  4. Slå över innehållet i stekpannan i resten av bönorna och låt det hela sjuda i ytterligare minst 30 minuter. Smaka av och fortsätt tillagningen tills tills det hela får en medeltjock konsistens.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-09-25