KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

2 pkt saffran, 1 g
1 sats pastadeg (se nedan)
500 g räkor med skal
2 pressade vitlöksklyftor
1/2-1 torkad finhackad piri-piri
4-5 msk olivolja
20 svarta oliver

Garnering:
bladpersilja

 

Saffranspasta med vitlöksräkor och oliver

Att göra sin egen pasta är inte bara billigare än att köpa färsk. Den blir dessutom godare - i synnerhet om du inte är alltför blygsam i kryddningen. Saffran ger en härlig färg och smak till pastan. Även god att servera till grillad eller stekt fisk.

Receptet är från Allt om Mat nr 3 1993.

Tillredning

  1. Vispa samman saffran och äggen från pastadegen enligt nedan. Gör därefter pastadegen enligt grundreceptet.
     
  2. Skala räkorna och lägg dem i en skål med pressad vitlök, hackad piri-piri och olivolja. Låt stå att marinera i rumstemperatur under tiden pastan kavlas.
     
  3. Koka pastan i rikligt, lättsaltat vatten 3-5 minuter. Häll av vattnet.
     
  4. Fräs hastigt upp räkorna med olivoljeblandningen. Lägg i oliverna och blanda ner pastan.
     
  5. Servera pastan på varma tallrikar och garnera med bladpersilja.

 

Ingredienser
(för 4)

4 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 msk olja
3 ägg

Utbakning:
1/2-1 dl vetemjöl

Servering:
1-2 msk smör

 

Grundrecept för hemlagad pasta

Tillredning

  1. Lägg vetemjöl, salt, olja och ägg i en matberedare och kör till en deg. Strö över lite mjöl och lägg degen i en plastpåse. Låt den vila på svalt ställe 30 minuter.
     
  2. Kavla ut degen på rikligt mjölat bakbord. Vänd degen ofta i mjölet så att den inte fastnar på underlaget och kavla så tunt som möjligt till en stor platta.
     
  3. Skär med vass kniv ut långa remsor, 1/2-1 cm breda.
     
  4. Koka pastan i rikligt, lättsaltat vatten 3-5 minuter. Häll av vattnet och rör i 1-2 msk smör.

 

Ingredienser

Torkad pasta
2 pkt saffran, 1 g
1/2 l vatten

 

Snabb saffranspasta

Man kan också smaksätta vanlig torkad pasta genom att lägga den i en koncentrerad kryddlag direkt efter kokningen.

Tillredning

  1. Koka upp 1/2 liter vatten med 2 pkt saffran.
     
  2. Koka pastan nästan färdig enligt anvisningarna på förpackningen. Häll bort vattnet.
     
  3. Lägg pastan i det heta saffransvattnet. Hetta upp och låt stå och dra några minuter. Häll av vattnet och servera med tillbehör.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-06