Ingredienser
(för 4)
2
pkt saffran, 1 g
1 sats pastadeg (se nedan)
500 g räkor med skal
2 pressade vitlöksklyftor
1/2-1 torkad finhackad piri-piri
4-5 msk olivolja
20 svarta oliver
Garnering:
bladpersilja
|
|
Saffranspasta
med vitlöksräkor och oliver
Att göra sin
egen pasta är inte bara billigare än att köpa färsk.
Den blir dessutom godare - i synnerhet om du inte är alltför
blygsam i kryddningen. Saffran ger en härlig färg och smak till
pastan. Även god att servera till grillad eller stekt fisk.
Receptet är från
Allt om Mat nr 3 1993.
Tillredning
- Vispa samman saffran
och äggen från pastadegen enligt nedan. Gör därefter pastadegen enligt
grundreceptet.
- Skala räkorna
och lägg dem i en skål med pressad vitlök, hackad piri-piri och olivolja.
Låt stå att marinera i rumstemperatur under tiden pastan kavlas.
- Koka pastan i
rikligt, lättsaltat vatten 3-5 minuter. Häll av vattnet.
- Fräs hastigt upp
räkorna med olivoljeblandningen. Lägg i oliverna och blanda ner pastan.
- Servera pastan
på varma tallrikar och garnera med bladpersilja.
|
Ingredienser
(för 4)
4
1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 msk olja
3 ägg
Utbakning:
1/2-1 dl vetemjöl
Servering:
1-2 msk smör
|
|
Grundrecept
för hemlagad pasta
Tillredning
- Lägg vetemjöl,
salt, olja och ägg i en matberedare och kör till en deg. Strö över lite
mjöl och lägg degen i en plastpåse. Låt den vila på svalt ställe 30
minuter.
- Kavla ut degen
på rikligt mjölat bakbord. Vänd degen ofta i mjölet så att den inte
fastnar på underlaget och kavla så tunt som möjligt till en stor platta.
- Skär med vass
kniv ut långa remsor, 1/2-1 cm breda.
- Koka pastan i
rikligt, lättsaltat vatten 3-5 minuter. Häll av vattnet och rör i 1-2
msk smör.
|
Ingredienser
Torkad
pasta
2 pkt saffran, 1 g
1/2 l vatten
|
|
Snabb
saffranspasta
Man kan också smaksätta
vanlig torkad pasta genom att lägga den i en koncentrerad kryddlag direkt
efter kokningen.
Tillredning
- Koka upp 1/2 liter
vatten med 2 pkt saffran.
- Koka pastan nästan
färdig enligt anvisningarna på förpackningen. Häll bort vattnet.
- Lägg pastan i
det heta saffransvattnet. Hetta upp och låt stå och dra några minuter.
Häll av vattnet och servera med tillbehör.
|