Ingredienser
(för 4)
Till
degen:
25 g jäst
1 1/2 dl vatten
2 1/2 msk olja
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
Till
tomatconcassén:
1 burk krossade tomater à 400 g
4 msk tomatpuré
2 tsk italiensk salladskrydda
1 finhackad gul lök
1 krm svartpeppar
Garnering:
2 burkar raka sardeller à 56 g
ca 24 oliver
3 hg grevéost (ca 6 dl riven)
1 påse parmesanost à 50g
2-3 tsk oregano
|
|
Pizza
Det finns några viktiga
regler för ett lyckat pizzabak:
Ett:
Degen får inte dominera. Den skall vara väl utkavlad, tunn och knaprig
i kanten.
Två:
Pizzasåsen som breds ut på degplattorna ska kryddas upp till en egen karaktär.
Tre:
Det inte minst viktiga - välj en ost med smak och blanda gärna i lite
parmesanost som smakförstärkning.
Med dessa krav uppfyllda
kan pizzan sedan se ut nästan hur som helst. Salta sardeller och oliver.
Ansjovisfiléer, tonfisk eller skaldjur går lika bra. Eller kronärtskockshjärtan,
tomatskivor, champinjoner, paprika, skinka, korv, köttbullar . . .
Receptet är från
Allt om Mat nr 15 1978.
Tillredning
- Börja med degen.
Smula sönder jästen i en bunke. Slå på vatten som ska vara fingerljummen.
Rör om tills jästen smält. Tillsätt olja, salt och mjöl. Arbeta ihop
det hela till en deg.
- Knåda degen smidig
på mjölat arbetsbord. Lägg tillbaka den i bunken och täck med en handduk.
Ställ bunken dragfritt på en väl rumstempererad plats att jäsa i en
timme. Förbered under tiden pålägget till pizzorna.
- Låt de krossade
tomaterna rinna av i en sil. Blanda tomatkrosset med tomatpurén, den
finhackade löken och kryddorna. Dela degen till fyra bollar. Kavla ut
varje boll till en tunn platta stor som en tallrik.
- Lägg plattorna
på två smorda plåtar. Bred på tomatconcassén. Dela sardellfiléerna på
längden. Fördela dem på plattorna. Lägg på oliverna hela. Riv ostarna
och lägg på. Smula över oregano och pizzorna är klara för ugnen, som
skall vara på 250 °C.
- Grädda pizzorna
12 - 15 min. Det går att grädda båda plåtarna samtidigt om de får skifta
plats efter halva gräddningstiden. Servera pizzorna omedelbart på varma
tallrikar.
|