KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

Till degen:
25 g jäst
1 1/2 dl vatten
2 1/2 msk olja
1 tsk salt
5 dl vetemjöl

Till tomatconcassén:
1 burk krossade tomater à 400 g
4 msk tomatpuré
2 tsk italiensk salladskrydda
1 finhackad gul lök
1 krm svartpeppar

Garnering:
2 burkar raka sardeller à 56 g
ca 24 oliver
3 hg grevéost (ca 6 dl riven)
1 påse parmesanost à 50g
2-3 tsk oregano

 

Pizza

Det finns några viktiga regler för ett lyckat pizzabak:

Ett: Degen får inte dominera. Den skall vara väl utkavlad, tunn och knaprig i kanten.

Två: Pizzasåsen som breds ut på degplattorna ska kryddas upp till en egen karaktär.

Tre: Det inte minst viktiga - välj en ost med smak och blanda gärna i lite parmesanost som smakförstärkning.

Med dessa krav uppfyllda kan pizzan sedan se ut nästan hur som helst. Salta sardeller och oliver. Ansjovisfiléer, tonfisk eller skaldjur går lika bra. Eller kronärtskockshjärtan, tomatskivor, champinjoner, paprika, skinka, korv, köttbullar . . .

Receptet är från Allt om Mat nr 15 1978.

Tillredning

  1. Börja med degen. Smula sönder jästen i en bunke. Slå på vatten som ska vara fingerljummen. Rör om tills jästen smält. Tillsätt olja, salt och mjöl. Arbeta ihop det hela till en deg.
     
  2. Knåda degen smidig på mjölat arbetsbord. Lägg tillbaka den i bunken och täck med en handduk. Ställ bunken dragfritt på en väl rumstempererad plats att jäsa i en timme. Förbered under tiden pålägget till pizzorna.
     
  3. Låt de krossade tomaterna rinna av i en sil. Blanda tomatkrosset med tomatpurén, den finhackade löken och kryddorna. Dela degen till fyra bollar. Kavla ut varje boll till en tunn platta stor som en tallrik.
     
  4. Lägg plattorna på två smorda plåtar. Bred på tomatconcassén. Dela sardellfiléerna på längden. Fördela dem på plattorna. Lägg på oliverna hela. Riv ostarna och lägg på. Smula över oregano och pizzorna är klara för ugnen, som skall vara på 250 °C.
     
  5. Grädda pizzorna 12 - 15 min. Det går att grädda båda plåtarna samtidigt om de får skifta plats efter halva gräddningstiden. Servera pizzorna omedelbart på varma tallrikar.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-06