KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 6)

Köttfärssås:
400 g köttfärs
150 g kycklinglever
100 g rökt skinka
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/4 rotselleri (ca 75 g)
1 morot
7 msk tomatpuré
2 msk margarin
2 msk vetemjöl
1 krm muskotnöt
1 1/2 krm svartpeppar
1/2 tsk timjan
1 tsk salt
5 dl buljong

Bechamelsås:
3-4 msk smör
5 msk vetemjöl
5 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
ev. 1 krm muskotnöt
ca 1 krm nymalen vitpeppar

Till lasagnen:
ca 14 lasagneplattor (Obs köp förkokta plattor)
ca 2 dl nyriven parmesanost

 

Lasagne

Lasagne är en utmärkt rätt för den enklare bjudningen med många gäster.

Dubblar man receptet för 6 personer blir det lagom att göra lasagnen i långpannan som passar i ugnen. Man kanske inte kan få lika många varvningar som i en form med högre kant, men desto större yta får kompensera. En långpanna till en normalstor ugn bör räcka till ca 10 personer. Kom ihåg att även långpannan kräver ca 30 min i ugnen för att de förkokta plattorna ska bli klara. Receptet med två såser och en slutlig ihopmontering ser kanske lite arbetsamt ut vid första anblicken. Men tänk på att det inte är dubbelt så jobbigt att göra dubbel sats. Lasagnen kan också med fördel göras i mindre och flera formar och frysas in.

Receptet är från Allt om Mat nr 6 1980.

Tillredning

  1. Köttfärssås: Skala löken och rotsakerna. Hacka allt i mycket små tärningar. Hacka även levern och skär skinkan. Hetta upp en vid panna. Bryn margarinet och stek köttfärsen och levern under omrörning till en grynig massa.
     
  2. Tillsätt grönsakerna efter några minuter och låt fräsa 2-3 minuter. Blanda i tomatpurén och skinkan och fräs runt ett ögonblick. Pudra över mjölet och kryddorna. Späd med buljongen, koka upp och låt koka sakta 15-20 minuter. Rör då och då.
     
  3. Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull. Vrid några varv på pepparkvarnen över smöret. Får pepparn vara med från början och fräsa i smöret blir smaken något rundare och mjukare. Pudra över mjölet och låt allt fräsa ett par minuter utan att få färg.
     
  4. Koka upp mjölken och grädden. Späd smör- och mjölblandningen med gräddmjölken i omgångar under ständig vispning och uppkok. Det är viktigt för en slät sås att arbeta såsen ordentligt med vispen innan all vätska tillsätts. Koka såsen sakta ca 10 minuter. Smaka av med salt och eventuellt muskot.
     
  5. Lasagne: Bottna en ugnssäker form med ej för låga kanter med ca 1/2 cm tjockt lager av köttfärssåsen. Bred ut ca 2 dl av den vita grundsåsen ovanpå. Lägg därpå 1/2 av lasagneplattorna lite omlott så de täcker såserna.
     
  6. Upprepa lagren med köttsås, vitsås och plattor så långt det räcker. Det blir 2-3 lager av varje beroende på formens storlek. Se till att översta lagret består av köttsås och sist vitsås. Strö slutligen den helst nyrivna parmesanosten över.
     
  7. Ställ formen på galler i mitten av ugnen och grädda 30 minuter i 225 °C. Servera lasagnen med ev. extra riven parmesanost och en sallad naturell med citronklyftor. Svalt öl eller lätt, fruktigt rödvin smakar utmärkt till.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-06