Ingredienser
(för 6)
Köttfärssås:
400 g köttfärs
150 g kycklinglever
100 g rökt skinka
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/4 rotselleri (ca 75 g)
1 morot
7 msk tomatpuré
2 msk margarin
2 msk vetemjöl
1 krm muskotnöt
1 1/2 krm svartpeppar
1/2 tsk timjan
1 tsk salt
5 dl buljong
Bechamelsås:
3-4 msk smör
5 msk vetemjöl
5 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
ev. 1 krm muskotnöt
ca 1 krm nymalen vitpeppar
Till
lasagnen:
ca 14 lasagneplattor (Obs köp förkokta plattor)
ca 2 dl nyriven parmesanost
|
|
Lasagne
Lasagne är en utmärkt
rätt för den enklare bjudningen med många gäster.
Dubblar man receptet
för 6 personer blir det lagom att göra lasagnen i långpannan som passar
i ugnen. Man kanske inte kan få lika många varvningar som i en form med
högre kant, men desto större yta får kompensera. En långpanna till en
normalstor ugn bör räcka till ca 10 personer. Kom ihåg att även långpannan
kräver ca 30 min i ugnen för att de förkokta plattorna ska bli klara.
Receptet med två såser och en slutlig ihopmontering ser kanske lite arbetsamt
ut vid första anblicken. Men tänk på att det inte är dubbelt så jobbigt
att göra dubbel sats. Lasagnen kan också med fördel göras i mindre och
flera formar och frysas in.
Receptet är från
Allt om Mat nr 6 1980.
Tillredning
- Köttfärssås:
Skala löken och rotsakerna. Hacka allt i mycket små tärningar. Hacka
även levern och skär skinkan. Hetta upp en vid panna. Bryn margarinet
och stek köttfärsen och levern under omrörning till en grynig massa.
- Tillsätt grönsakerna
efter några minuter och låt fräsa 2-3 minuter. Blanda i tomatpurén och
skinkan och fräs runt ett ögonblick. Pudra över mjölet och kryddorna.
Späd med buljongen, koka upp och låt koka sakta 15-20 minuter. Rör då
och då.
- Bechamelsås:
Smält smöret i en kastrull. Vrid några varv på pepparkvarnen över smöret.
Får pepparn vara med från början och fräsa i smöret blir smaken något
rundare och mjukare. Pudra över mjölet och låt allt fräsa ett par minuter
utan att få färg.
- Koka upp mjölken
och grädden. Späd smör- och mjölblandningen med gräddmjölken i omgångar
under ständig vispning och uppkok. Det är viktigt för en slät sås att
arbeta såsen ordentligt med vispen innan all vätska tillsätts. Koka
såsen sakta ca 10 minuter. Smaka av med salt och eventuellt muskot.
- Lasagne:
Bottna en ugnssäker form med ej för låga kanter med ca 1/2 cm tjockt
lager av köttfärssåsen. Bred ut ca 2 dl av den vita grundsåsen ovanpå.
Lägg därpå 1/2 av lasagneplattorna lite omlott så de täcker såserna.
- Upprepa lagren
med köttsås, vitsås och plattor så långt det räcker. Det blir 2-3 lager
av varje beroende på formens storlek. Se till att översta lagret består
av köttsås och sist vitsås. Strö slutligen den helst nyrivna parmesanosten
över.
- Ställ formen på
galler i mitten av ugnen och grädda 30 minuter i 225 °C. Servera lasagnen
med ev. extra riven parmesanost och en sallad naturell med citronklyftor.
Svalt öl eller lätt, fruktigt rödvin smakar utmärkt till.
|