Ingredienser
(för 8)
3
hg köttfärs
1 1/2 hg kycklinglever
1 hg rökt skinka
1 st stor gul lök
1 st vitlöksklyfta
1/4 st liten rotselleri
1/2 st liten morot
6 msk tomatpuré
2-3 msk margarin (eller olivolja)
1 1/2 msk matlagningsmjöl
1 krm muskotnöt
1 1/2 krm svartpeppar
2-3 krm timjan
1 tsk salt
ca 5 dl köttbuljong (eller vitt vin)
400 g spaghetti
riven parmesanost
|
|
Spaghetti
Bolognese
Spaghetti Bolognese.
Visst är det spaghetti med köttsås, men en sås med finess. Det är lever
och rökt skinka som gör skillnaden. Tillsammans med de oerhört finskurna
grönsakerna, kryddorna, vitlöken och den obligatoriska köttfärsen. En
smakrik och mustig sås som väl motiverar den långa ingredienslistan och
det myckna hackandet.
Skönt är då att veta
att såsen är tålig. Kan lagas i förväg och värmas. Eller förvaras i frys
upp till ett par - tre månader. Helst ska den då tina i kylen över en
natt för att inte bli vattnig. Och smakas av ordentligt innan den bärs
in till bords - frysförvaring tar tyvärr udden av även den mest genomtänkta
kryddsättning.
Receptet är från
Allt om Mat nr 6 1977.
Tillredning
- Skala och ansa
löken och rotsakerna. Skär och hacka allt i mycket små tärningar. Hacka
levern och skär skinkan i små tärningar. Det är viktigt att ingredienserna
är smått hackade så att de smälter samman med den malda färsen.
- Hetta upp en vid
panna med kant, lägg i fettet och låt det bli nötbrunt (om margarin
användes). Tillsätt köttfärsen och levern. Bryn under ständig omrörning
till en grynig massa. Tillsätt grönsakerna och fräs ytterligare 2 -
3 minuter.
- Slutligen ska
tomatpurén och skinkan steka med ett ögonblick. Tillsätt kryddorna och
mjölet som pudras över. Späd med buljongen i ett par omgångar. Koka
upp såsen och låt den puttra sakta i ca 20 minuter.
- Koka spaghettin
så här: Mät upp 4 liter vatten i en stor kastrull. Koka upp tillsammans
med 2 msk salt. Lägg i spaghettin, tillsätt ca 1 msk olja som minskar
risken för överkokning. Rör om med en gaffel och koka häftigt 4 - 6
minuter. Spaghettin skall vara en aning kärnig inuti då kokningen avbryts.
- Slå kokvattnet
genom durkslag. Spola spaghettin mycket hastigt i hett vatten. Lägg
tillbaka den i kastrullen, tillsätt ett par smörklickar. Sätt kastrullen
på svag värme. Krydda försiktigt med svartpeppar och ev salt. Servera
med Bolognesesås och parmesanost.
|