KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 8)

3 hg köttfärs
1 1/2 hg kycklinglever
1 hg rökt skinka
1 st stor gul lök
1 st vitlöksklyfta
1/4 st liten rotselleri
1/2 st liten morot
6 msk tomatpuré
2-3 msk margarin (eller olivolja)
1 1/2 msk matlagningsmjöl
1 krm muskotnöt
1 1/2 krm svartpeppar
2-3 krm timjan
1 tsk salt
ca 5 dl köttbuljong (eller vitt vin)
400 g spaghetti
riven parmesanost

 

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese. Visst är det spaghetti med köttsås, men en sås med finess. Det är lever och rökt skinka som gör skillnaden. Tillsammans med de oerhört finskurna grönsakerna, kryddorna, vitlöken och den obligatoriska köttfärsen. En smakrik och mustig sås som väl motiverar den långa ingredienslistan och det myckna hackandet.

Skönt är då att veta att såsen är tålig. Kan lagas i förväg och värmas. Eller förvaras i frys upp till ett par - tre månader. Helst ska den då tina i kylen över en natt för att inte bli vattnig. Och smakas av ordentligt innan den bärs in till bords - frysförvaring tar tyvärr udden av även den mest genomtänkta kryddsättning.

Receptet är från Allt om Mat nr 6 1977.

Tillredning

  1. Skala och ansa löken och rotsakerna. Skär och hacka allt i mycket små tärningar. Hacka levern och skär skinkan i små tärningar. Det är viktigt att ingredienserna är smått hackade så att de smälter samman med den malda färsen.
     
  2. Hetta upp en vid panna med kant, lägg i fettet och låt det bli nötbrunt (om margarin användes). Tillsätt köttfärsen och levern. Bryn under ständig omrörning till en grynig massa. Tillsätt grönsakerna och fräs ytterligare 2 - 3 minuter.
     
  3. Slutligen ska tomatpurén och skinkan steka med ett ögonblick. Tillsätt kryddorna och mjölet som pudras över. Späd med buljongen i ett par omgångar. Koka upp såsen och låt den puttra sakta i ca 20 minuter.
     
  4. Koka spaghettin så här: Mät upp 4 liter vatten i en stor kastrull. Koka upp tillsammans med 2 msk salt. Lägg i spaghettin, tillsätt ca 1 msk olja som minskar risken för överkokning. Rör om med en gaffel och koka häftigt 4 - 6 minuter. Spaghettin skall vara en aning kärnig inuti då kokningen avbryts.
     
  5. Slå kokvattnet genom durkslag. Spola spaghettin mycket hastigt i hett vatten. Lägg tillbaka den i kastrullen, tillsätt ett par smörklickar. Sätt kastrullen på svag värme. Krydda försiktigt med svartpeppar och ev salt. Servera med Bolognesesås och parmesanost.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-06