KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4-5)

300-400 g lagrad ost, t ex grevé och/eller svecia
1 vitlöksklyfta
3 dl torrt vitt vin
1 1/2 tsk potatis- eller maizenamjöl
1 1/2 msk Kirschwasser eller brännvin
1 krm salt
1/2 krm cayennepeppar

 

Ostfondue

Det är gott att till fonduen äta osötat vitt bröd skuret i tärningar, lite råa champinjoner, blomkål i små buketter, bitar av blekselleri och paprika.

Receptet är från Allt om Mat nr 1 1981.

Tillredning

  1. Riv osten på grövsta sidan av rivjärnet.
     
  2. Skala vitlöksklyftan och gnid in grytan med den.
     
  3. Hetta upp vinet i grytan. Sätt till osten under omrörning och låt den smälta på svag värme.
     
  4. Drag grytan av plattan och rör ner potatis- eller maizenamjölet utrört med Kirsch eller brännvin. Hetta upp och smaksätt med salt och cayennepeppar.
     
  5. Ställ grytan på värmelåga på bordet så att alla kan nå att doppa brödtärningarna i ostmassan. Servera vitt vin - eller öl - till fonduen. Vanligt te är faktiskt också gott att dricka till.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-05