Ingredienser
(för 4-5)
300-400
g lagrad ost, t ex grevé och/eller svecia
1 vitlöksklyfta
3 dl torrt vitt vin
1 1/2 tsk potatis- eller maizenamjöl
1 1/2 msk Kirschwasser eller brännvin
1 krm salt
1/2 krm cayennepeppar
|
|
Ostfondue
Det är gott att till
fonduen äta osötat vitt bröd skuret i tärningar, lite råa champinjoner,
blomkål i små buketter, bitar av blekselleri och paprika.
Receptet är från
Allt om Mat nr 1 1981.
Tillredning
- Riv osten på grövsta
sidan av rivjärnet.
- Skala vitlöksklyftan
och gnid in grytan med den.
- Hetta upp vinet
i grytan. Sätt till osten under omrörning och låt den smälta på svag
värme.
- Drag grytan av
plattan och rör ner potatis- eller maizenamjölet utrört med Kirsch eller
brännvin. Hetta upp och smaksätt med salt och cayennepeppar.
- Ställ grytan på
värmelåga på bordet så att alla kan nå att doppa brödtärningarna i ostmassan.
Servera vitt vin - eller öl - till fonduen. Vanligt te är faktiskt också
gott att dricka till.
|