Ingredienser
(för 4)
4
tunna skivor kalvinnanlår à ca 140 g
1 citron
4 ansjovisfiléer
4 tsk kapris
ca 2 msk smör till stekning
Till
dubbelpanering:
ca
1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk svart- eller vitpeppar
1 ägg + 1-2 msk vatten
1 1/2-2 dl ströbröd (osötat helst från vitt bröd)
Tillbehör:
små gröna ärter stekt potatis
|
|
Wienerschnitzel
Om du är i Wien
och tänker avnjuta en äkta wienerschnitzel, blir du kanske en
aning konfunderad. Den schnitzel du då möter är ofta gjord
av fint kalvkött, den är dubbelpanerad och oftast lätt
friterad. Citronen får du eventuellt i form av en rejäl klyfta
och grönsakerna behöver nödvändigtvis inte vara små
gröna ärter. Det garnityr av citronskiva, ansjovisfilé
och kapris som vi i Skandinavien förknippar med äkta wienerschnitzel
hittar du knappast på den österrikiska krogmenyn. Vilket tillbehör
du nu föredrar så är i alla fall köttet det viktigaste.
Det skall alltid vara en tunn skiva kalvinnanlår som eventuellt
plattas ut ytterligare. Den ska också dubbelpaneras och stekas varsamt
i smör.
Receptet från Allt
om Mat nr 15 1984.
Tillredning
- Dubbelpanering:
Blanda vetemjölet med kryddorna på en tallrik. Vispa upp ägget med vattnet
och mät upp ströbrödet på en tallrik för sig. Vänd köttskivorna i kryddmjölet
och skaka av dem.
- Doppa nu varje
köttskiva i äggvispet och vänd dem slutligen i ströbrödet. Se till att
hela skivan blir täckt av ägg och att sedan ströbrödet blir väl inklappat
runt om.
- Låt nu schnitzlarna
ligga framme och torka till lite medan du gör i ordning tillbehören.
Skala citronen och skär den i 4 tjocka skivor. Gör en rulle av varje
ansjovisfilé och placera på citronen. Fyll rullen med kapris.
- Stekning:
Hetta upp en stekpanna till ej för hög temperatur. Lägg i en del av
smöret och låt det bli lätt ljusbrynt. Lägg i schnitzeln (ifrån dig
så att det inte stänker) och stek sakta i ej för het panna. Tillsätt
eventuellt mer stekfett under stekningen men hela tiden i sparsamma
klickar.
- Stek schnitzeln
ca 3 minuter på varje sida så att den får en gyllenbrun färg. Servera
schnitzeln nystekt med små gröna ärter, stekt potatis och citrongarnityr.
Obs. Stek helst potatisen i en panna för sig så att allt blir nystekt
samtidigt eller stek potatisen i ugnen.
|