KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

4 tunna skivor kalvinnanlår à ca 140 g
1 citron
4 ansjovisfiléer
4 tsk kapris
ca 2 msk smör till stekning

Till dubbelpanering:
ca 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk svart- eller vitpeppar
1 ägg + 1-2 msk vatten
1 1/2-2 dl ströbröd (osötat helst från vitt bröd)

Tillbehör:
små gröna ärter stekt potatis

 

Wienerschnitzel

Om du är i Wien och tänker avnjuta en äkta wienerschnitzel, blir du kanske en aning konfunderad. Den schnitzel du då möter är ofta gjord av fint kalvkött, den är dubbelpanerad och oftast lätt friterad. Citronen får du eventuellt i form av en rejäl klyfta och grönsakerna behöver nödvändigtvis inte vara små gröna ärter. Det garnityr av citronskiva, ansjovisfilé och kapris som vi i Skandinavien förknippar med äkta wienerschnitzel hittar du knappast på den österrikiska krogmenyn. Vilket tillbehör du nu föredrar så är i alla fall köttet det viktigaste. Det skall alltid vara en tunn skiva kalvinnanlår som eventuellt plattas ut ytterligare. Den ska också dubbelpaneras och stekas varsamt i smör.

Receptet från Allt om Mat nr 15 1984.

Tillredning

  1. Dubbelpanering: Blanda vetemjölet med kryddorna på en tallrik. Vispa upp ägget med vattnet och mät upp ströbrödet på en tallrik för sig. Vänd köttskivorna i kryddmjölet och skaka av dem.
     
  2. Doppa nu varje köttskiva i äggvispet och vänd dem slutligen i ströbrödet. Se till att hela skivan blir täckt av ägg och att sedan ströbrödet blir väl inklappat runt om.
     
  3. Låt nu schnitzlarna ligga framme och torka till lite medan du gör i ordning tillbehören. Skala citronen och skär den i 4 tjocka skivor. Gör en rulle av varje ansjovisfilé och placera på citronen. Fyll rullen med kapris.
     
  4. Stekning: Hetta upp en stekpanna till ej för hög temperatur. Lägg i en del av smöret och låt det bli lätt ljusbrynt. Lägg i schnitzeln (ifrån dig så att det inte stänker) och stek sakta i ej för het panna. Tillsätt eventuellt mer stekfett under stekningen men hela tiden i sparsamma klickar.
     
  5. Stek schnitzeln ca 3 minuter på varje sida så att den får en gyllenbrun färg. Servera schnitzeln nystekt med små gröna ärter, stekt potatis och citrongarnityr. Obs. Stek helst potatisen i en panna för sig så att allt blir nystekt samtidigt eller stek potatisen i ugnen.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-09