KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

ca 1 kg innanlår av skinka eller dylikt
1,5 dl grovsalt
2 krm salpeter (KNO3)
vatten

 

Lufttorkad skinka

Ett recept på en lättsaltad lufttorkad skinka som passar utmärkt om man vill ha ett alternativ till den alldeles för dyra äkta Parma- eller Serranoskinkan. Hela processen tar 2-3 veckor.

Tillredning

  1. Koka 1 l vatten med 1,5 dl grovsalt och 2 krm salpeter. Låt svalna.
     
  2. Slå över saltlagen i en skål. Lägg ner skinkan i det salta vattnet. Täck med en tallrik e dyl, och ställ i kylen under 4 dygn.
     
  3. Ta upp och torka av skinkan flera gånger med rena handdukar. Vira sedan in den i en torr handduk och lägg i kylen några timmar.
     
  4. Byt handduk och knyt ett snöre om och häng knytet i ett soligt fönster eller över ett element i ca 1-2 veckor.
     
  5. Skär i lövtunna skivor med en vass kniv.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-04-08