Ingredienser
(för 4)
ca
1 kg innanlår av skinka eller dylikt
1,5 dl grovsalt
2 krm salpeter (KNO3)
vatten
|
|
Lufttorkad
skinka
Ett recept på
en lättsaltad lufttorkad skinka som passar utmärkt om man vill
ha ett alternativ till den alldeles för dyra äkta Parma- eller
Serranoskinkan. Hela processen tar 2-3 veckor.
Tillredning
- Koka 1 l vatten
med 1,5 dl grovsalt och 2 krm salpeter. Låt svalna.
- Slå över
saltlagen i en skål. Lägg ner skinkan i det salta vattnet.
Täck med en tallrik e dyl, och ställ i kylen under 4 dygn.
- Ta upp och torka
av skinkan flera gånger med rena handdukar. Vira sedan in den
i en torr handduk och lägg i kylen några timmar.
- Byt handduk och
knyt ett snöre om och häng knytet i ett soligt fönster
eller över ett element i ca 1-2 veckor.
- Skär i lövtunna
skivor med en vass kniv.
|