![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Biff StroganoffDen ryske greven Alexander Sergejevitj Stroganoff levde 1733-1811. Greven var känd för sina kolossala rikedomar och för sina lysande gästabud. Släkten Stroganoff skapade sin förmögenhet som affärsmän, bl a hade de monopol på handeln med Sibirien. Greve Stroganoffs dyrbara vanor och slöseri var allmänt bekant och han umgicks med dåtidens främsta personligheter. Hans kök var berömt över hela Europa och där arbetade franska kökschefer och kockar. En av de rätter som överlevt såväl det ryska tsardömet som revolutionen är Biff Stroganoff. En relativt enkel rätt, som trots det under åren misshandlats till oigenkännlighet. Ibland dyker den t o m upp som korvsauté med tomatsås. Men biffen skall vara biff eller som många recept anger ett mört nötkött av filé, biff eller rostbiff. Vad som är omtvistat är om rätten skall innehålla tomat eller inte. En kontroll av ett antal s k klassiska Stroganoffrecept visar att drygt hälften är kryddade med koncentrerad tomatpuré, de andra inte. Däremot ingår nästan alltid senap och givetvis den ryska sura grädden - smetana. Här är ett recept med svag tomatkryddning som står fint mot den franska senapen och gräddens syra. Receptet från Allt om Mat. Tillredning
Obs pommes allumettes värms vid serveringen försiktigt några minuter på ett fat i ugnen.
|
|
|
[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar] | |
Sidan uppdaterad 1999-01-09 |