KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för ca 6)

6 st stora tunna schnitzlar av kalvinnanlår (eller skinkschnitzel) 140 g/st
ca 3 hg schweizerost
ca 150 g tunna skivor kokt skinka

Till panering:
2 st ägg
2 msk vatten
ca 1 dl vetemjöl
1 1/2-2 dl ströbröd
2 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar

Till stekning:
ca 4 msk smör

Tillbehör:
Gurksallad med yoghurtdressing.
Ugnsbakad eller kokt smör- och persiljesvängd potatis.

 

Schweizerschnitzel

Dessa schnitzlar är stekta i ugnen. Har du plats går det lika bra att steka dem i panna på spisen: Inte för stark värme i 8-10 min på varje sida.

Detta recept är från Allt om Mat nr 6 1977.

Tillredning

  1. Se till att schnitzlarna är väl utbankade. Lägg ut tre av dem. Skär osten i skivor och täck köttet med hälften av osten. Lägg skinkskivorna ovanpå osten. Därefter resten av ostskivorna.
     
  2. Täck med de tre återstående schnitzlarna.
     
  3. Blanda vetemjölet med salt och peppar på en tallrik. Vispa sönder äggen tillsammans med 2 msk vatten i en karott. Mät upp ströbrödet på en annan tallrik.
     
  4. Nyp ihop köttet ordentligt runt kanterna.
     
  5. Vänd schnitzlarna försiktigt först i vetemjöl sedan i äggvispet och slutligen i ströbrödet.
     
  6. Klappa in ströbrödet väl och kolla kanterna så att fyllningen är täckt med kött och panering.
     
  7. Lägg schnitzlarna i en väl smord ugnspanna. Smält ett par msk smör och stänk över eller pensla försiktigt med fettet. Schnitzlarna är nu helt klara för ugnsstekning.
     
    Så här långt kan man förbereda under festdagens förmiddag.
     
  8. Då schnitzlarna ska stekas sätt ugnen på 275 °C och ugnsstek i ca 15 min tills köttet får en vackert brun färg. Lägg upp schnitzlarna på skärbräde och servera omedelbart.
     
    Skär schnitzlarna vid bordet. Det går bäst med en sågtandad kniv. Servera med gurksallad och persiljepotatis.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-09