Ingredienser
(för 6-8)
750
g nötfärs
250 g fläskfärs
2 stora lökar
4-5 feferoni
1-2 skivor formbröd (gärna 2 dar gamla)
1 1/2 krm salt
1/2 krm peppar (eller mer)
2-4 tsk Vegeta
1-2 msk (mineral)vatten
Tillbehör:
potatismos el. pommes frites
rå tärnad gul lök
Ajvar relish
gräddfil el. crème fraiche
|
|
Pljeskavica
Här kommer ett
recept från det forna Jugoslavien, som är inskickat av en av
denna kokboks läsare. Ett slags kryddiga pannbiffar tillagade i ugnen.
Den speciella smaken får man genom att tillsätta en kroatisk
smaksättningskrydda som heter Vegeta.
Den finns att köpa i välsorterade butiker. Vegeta består
av torkade grönsaker, socker, salt och andra kryddor, och kan användas
för att förhöja smaken på de flesta rätter.
Tillredning
- Hacka lök
och feferoni. Blötlägg brödet i vattnet och krama ur
det sedan. Blanda färs, bröd, lök, feferoni, Vegeta,
salt och peppar i en bunke och låt det dra minst ett par timmar,
helst under natten.
- Forma till bollar
och platta sedan ut till hamburgermodellen, ca 2 cm tjocka. Bryn dessa
först på bägge sidor i lite matfett och olja i en stekpanna
så att de får en fin färg.
- Lägg all
pljeskavica i en långpanna med lite margarin i, och täck
med ugnsfolie som du sticker ett par hål i. Häll i lite (1/2
dl eller mindre) vatten 1-2 gånger under stektiden. Ställ
i ugnen 200-220 °C mellan 30-40 minuter. Kom ihåg att vända
dem emellanåt.
- Gott att
servera till: Potatismos eller pommes frites, Ajvar relish,
rå tärnad gul lök och gräddfil.
|