KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 6-8)

750 g nötfärs
250 g fläskfärs
2 stora lökar
4-5 feferoni
1-2 skivor formbröd (gärna 2 dar gamla)
1 1/2 krm salt
1/2 krm peppar (eller mer)
2-4 tsk Vegeta
1-2 msk (mineral)vatten

Tillbehör:
potatismos el. pommes frites
rå tärnad gul lök
Ajvar relish
gräddfil el. crème fraiche

 

Pljeskavica

Här kommer ett recept från det forna Jugoslavien, som är inskickat av en av denna kokboks läsare. Ett slags kryddiga pannbiffar tillagade i ugnen. Den speciella smaken får man genom att tillsätta en kroatisk smaksättningskrydda som heter Vegeta. Den finns att köpa i välsorterade butiker. Vegeta består av torkade grönsaker, socker, salt och andra kryddor, och kan användas för att förhöja smaken på de flesta rätter.

Tillredning

  1. Hacka lök och feferoni. Blötlägg brödet i vattnet och krama ur det sedan. Blanda färs, bröd, lök, feferoni, Vegeta, salt och peppar i en bunke och låt det dra minst ett par timmar, helst under natten.
     
  2. Forma till bollar och platta sedan ut till hamburgermodellen, ca 2 cm tjocka. Bryn dessa först på bägge sidor i lite matfett och olja i en stekpanna så att de får en fin färg.
     
  3. Lägg all pljeskavica i en långpanna med lite margarin i, och täck med ugnsfolie som du sticker ett par hål i. Häll i lite (1/2 dl eller mindre) vatten 1-2 gånger under stektiden. Ställ i ugnen 200-220 °C mellan 30-40 minuter. Kom ihåg att vända dem emellanåt.
     
  4. Gott att servera till: Potatismos eller pommes frites, Ajvar relish, rå tärnad gul lök och gräddfil.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-19