KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 6)

1 hackad gul lök, 100 g
1 stor potatis, ca 120 g
4 rödbetor, ca 150 g
600 g nymald köttfärs
1 1/2-2 tsk salt
1 ägg
1 1/2 krm vitpeppar
2-3 msk kapris
smör eller margarin till stekning

Tillbehör:
500 g steklök
1/2 dl sirap
kokt potatis

 

Biff à la Lindström

Namnet Lindström låter nog så svenskt, men biffen har ryskt ursprung. Det är inte bara rödbetorna och kaprisen som talar för det. Henrik Lindström - biffens upphovsman - var nämligen född och uppvuxen i S:t Petersburg, huvudstad i tsar-Ryssland.

Det var 1862 som Henrik Lindström besökte Hotell Witt i Kalmar och där introducerade sin biff i Sverige. Det skall ha gått till på så vis att han kom till hotellet med några goda vänner den 4 maj. Han ville låta dem smaka en rysk rätt som han brukade äta i S:t Petersburg.

Till bordet beställde Henrik in de ingredienser som behövs till biffen: skrapat oxkött av välhängt kött, finhackade rödbetor, potatis, ägg, kapris, salt och vitpeppar. Vid bordet blandade hans vänner var och en sin biff efter Henriks anvisningar. Biffarna bars sedan ut i köket och stektes i smör i en het gjutjärnspanna.

Resultatet blev mycket uppskattat, och sedan den dagen finns Biff à la Lindström alltid på Witts meny.

Receptet är från Allt om Mat nr 1 1989.

Tillredning

  1. Fräs den hackade löken i lite smör eller margarin, ställ åt sidan.
     
  2. Skär potatis och rödbetor i mycket fina tärningar.
     
  3. Lägg potatistärningarna i kokande vatten och låt dem koka i ca 5 min. Häll potatisen i en durkslag och spola med kallt vatten.
     
  4. Rör köttfärs och salt kraftigt med en trägaffel eller i en matberedare till en jämn smet. Tillsätt ägg och vitpeppar.
     
  5. Blanda ner lök, potatis, rödbetor och kapris i köttfärsen. Forma till 12 biffar. Stek biffarna i smör eller margarin på medelstark värme.
     
  6. Lägg steklöken i varmt vatten. Det går lättare att skala dem då.
     
  7. Bryn löken runt om i en stekpanna. När löken fått färg ringlas sirap över. Slå på en aning vatten och låt löken eftersteka under lock ca 20 min.
     
  8. Servera Biff à la Lindström med kokt potatis och sirapsglaserade lökar.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-09