![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Biff à la LindströmNamnet Lindström låter nog så svenskt, men biffen har ryskt ursprung. Det är inte bara rödbetorna och kaprisen som talar för det. Henrik Lindström - biffens upphovsman - var nämligen född och uppvuxen i S:t Petersburg, huvudstad i tsar-Ryssland. Det var 1862 som Henrik Lindström besökte Hotell Witt i Kalmar och där introducerade sin biff i Sverige. Det skall ha gått till på så vis att han kom till hotellet med några goda vänner den 4 maj. Han ville låta dem smaka en rysk rätt som han brukade äta i S:t Petersburg. Till bordet beställde Henrik in de ingredienser som behövs till biffen: skrapat oxkött av välhängt kött, finhackade rödbetor, potatis, ägg, kapris, salt och vitpeppar. Vid bordet blandade hans vänner var och en sin biff efter Henriks anvisningar. Biffarna bars sedan ut i köket och stektes i smör i en het gjutjärnspanna. Resultatet blev mycket uppskattat, och sedan den dagen finns Biff à la Lindström alltid på Witts meny. Receptet är från Allt om Mat nr 1 1989. Tillredning
|
|
|
[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar] | |
Sidan uppdaterad 1999-01-09 |