Ingredienser
(för 5-6)
2
färska kycklingar à ca 800 g
1 1/2 citron, skalet
ca 9 dl vispgrädde
1 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 1/2 burk fransk ljus Dijonsenap à 142 g
1-2 msk smör
3-4 krm salt
Tillbehör:
Buljongkokt ris
|
|
Kyckling
Ali-Bab
Ali Bab har funnits
i sinnevärlden till skillnad från Ali Baba (och de 40 rövarna). Han var
en stormrik gourmet, som levde i Paris på 1920-talet. Det viktigaste med
gourmetmaten är råvaran. Här skall det vara färsk kyckling - pruta inte
på det förrän i absoluta nödfall.
Receptet är från
Allt om Mat nr 5 1977.
Tillredning
- Sätt ugnen på
275 °C.
- Stycka kycklingarna.
Tag först bort bröstbenet. Håll kycklingen i ett stadigt grepp, tryck
in med höger hands tumme från utsidan mitt på bröstbenet.
- Tag ut benet.
Dela sedan kycklingen i två halvor. Skär bort ryggbenet.
- Placera halvorna
i smord panna och fördela senapen över. Sätt pannan i ugnen och stek
i ca 20 min.
- Tvätta och borsta
citronerna noga. Skala dem tunt med potatisskalare. Det är viktigt att
så lite vitt som möjligt följer med. Strimla skalen.
- Blanda citronskal,
peppar och grädde i en rymlig kastrull. Koka upp och koka ihop 5-10
min tills grädden börjar tjockna men ändå ca 2/3 återstår.
- Tag kycklinghalvorna
från ugnen. Lägg ner dem i gräddkoket. Se till att all senap följer
med och skrapa ur pannan väl. Koka kycklingarna färdiga i grädde 10-15
min på ej för stark värme för att såsen inte ska bränna fast i botten.
- Lägg kycklingdelarna
på ett uppläggningsfat. Täck med folie och håll varmt. Sila såsen. Koka
ihop den ytterligare några minuter om den verkar för tunn. Smaksätt
med salt. Runda av och tona ner pepparsmaken genom att vispa i en liten
klick smör.
- Slå såsen över
kycklingarna och servera med ris. Sallad serveras på separata assietter
till eller som mellanrätt.
|