Ingredienser
(för 4)
500
g blandfärs
15 vitkålsblad
2 gula lökar
6 msk japansk soja
3 tärningar ljus köttbuljong
1/2 dl grötris
10 msk sirap
4 dl mjölk
2 hela ägg
1 dl ströbröd
2 dl vatten
2 msk smör
salt, peppar
|
|
Kåldolmar
[2]
Ett recept från
en av de stora förkämparna för svensk husmanskost Leif
Mannerström, så som den tillreds på stjärnkrogen
Sjömagasinet. Nedskrivet av kökschefen Martin Öijerstedt.
(Från DN 2000-02-26).
Tillredning
- Blötlägg
ströbröd i 2 dl mjölk. Koka kålbladen i lättsaltat
vatten i två minuter. Kyl i isvatten.
- Skär bort
roten, plocka ut de 12 finaste bladen. Resterande blad bryns hårt
tillsammans med två finhackade gula lökar.
- Koka riset i 2
dl mjölk. Låt svalna.
- Mixa ströbröd,
den brynta kål/löken, 4 msk soja och sirap samt buljongtärningar
i matberedare. Blanda för hand den mixade smeten med blandfärsen,
riset, salt och peppar och till sist äggen.
- Gör ett stekprov
och krydda mer om det behövs. Forma färsen till "ägg".
Lägg dem i kålbladen och vik ihop till små paket. Bryn
paketen, med skarven nedåt först, i het gjutjärnspanna
tills de blir gyllenbruna. Tillsätt 2 dl vatten, 2 buljongtärningar,
4 msk sirap samt 2 msk kikkomansoja och en klick smör.
- Bräsera i
ugn i 25 minuter i 175 °C. Lyft ur dolmarna, koka upp stekskyn och
red av efter smak och tycke. Serveras med potatis samt rårörda
lingon.
|