KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 8-12 st)

1 vitkålshuvud (1-1 1/2 kg)
vatten
2 tsk salt per liter vatten

Fyllning:
1/2 dl risgryn
1 dl vatten
2 dl mjölk
2 hg nötfärs
1 hg fläskfärs
salt
vitpeppar
ca 1 dl mjölk

Till stekning:
smör, margarin eller olja
1 msk sirap
(kummin)
ca 4 dl vatten, buljong eller kålspad
(1 dl grädde)
(2 msk vetemjöl)

 

Kåldolmar [1]

Ett klassiskt recept på husmanskost direkt ur stora kokboken. Var annars.

Tillredning

  1. Skär ut den nedersta delen av kålstocken. Lägg kålhuvudet i kokande saltat vatten och låt det koka 5-10 minuter. Lossa bladen försiktigt och ta eventuellt bort det grövsta av nerven.
     
  2. Skölj risgrynen. Sätt på dem i kokande vatten och låt dem koka på svag värme tills vattnet nästan kokat in. Späd med mjölken och låt grynen sakta koka mjuka under lock. Låt gröten kallna.
     
  3. Blanda färsen och arbeta den med salt och peppar. Tillsätt riset och späd med mjölk. Lägg 1-2 msk fyllning på varje kålblad. Vik och rulla ihop dem till paket.
     
  4. Bryn fettet. Lägg ned kåldolmarna med skarven nedåt och bryn dem runtom. Tillsätt sirap (och kummin). Späd med vätskan och låt dolmarna eftersteka under lock på svag värme ca 1 timme.
     
  5. Ta upp kåldolmarna.
     
  6. Späd skyn om så behövs. Tillsätt eventuellt grädde. (Red av såsen och låt den koka 3-5 minuter.) Smaka av.
     
  7. Servera kåldolmarna i skyn eller såsen med kokt potatis och lingonsylt.

 

Ingredienser
(för 4)

500 g blandfärs
15 vitkålsblad

2 gula lökar
6 msk japansk soja
3 tärningar ljus köttbuljong
1/2 dl grötris
10 msk sirap
4 dl mjölk
2 hela ägg
1 dl ströbröd
2 dl vatten
2 msk smör
salt, peppar

 

Kåldolmar [2]

Ett recept från en av de stora förkämparna för svensk husmanskost Leif Mannerström, så som den tillreds på stjärnkrogen Sjömagasinet. Nedskrivet av kökschefen Martin Öijerstedt.
(Från DN 2000-02-26).

Tillredning

  1. Blötlägg ströbröd i 2 dl mjölk. Koka kålbladen i lättsaltat vatten i två minuter. Kyl i isvatten.
     
  2. Skär bort roten, plocka ut de 12 finaste bladen. Resterande blad bryns hårt tillsammans med två finhackade gula lökar.
     
  3. Koka riset i 2 dl mjölk. Låt svalna.
     
  4. Mixa ströbröd, den brynta kål/löken, 4 msk soja och sirap samt buljongtärningar i matberedare. Blanda för hand den mixade smeten med blandfärsen, riset, salt och peppar och till sist äggen.
     
  5. Gör ett stekprov och krydda mer om det behövs. Forma färsen till "ägg". Lägg dem i kålbladen och vik ihop till små paket. Bryn paketen, med skarven nedåt först, i het gjutjärnspanna tills de blir gyllenbruna. Tillsätt 2 dl vatten, 2 buljongtärningar, 4 msk sirap samt 2 msk kikkomansoja och en klick smör.
     
  6. Bräsera i ugn i 25 minuter i 175 °C. Lyft ur dolmarna, koka upp stekskyn och red av efter smak och tycke. Serveras med potatis samt rårörda lingon.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 2000-02-26