Ingredienser
(för 8)
1
1/2 kg mittbit av oxfilé
1 1/2 tsk salt
ca 2 krm nymald vitpeppar
ca 2 msk smör till bryning
1 pkt fryst smördeg à 425 g
1 ägg till pensling
Fyllning
(Duxelle):
ca 2 msk smör
1 stor gul lök
1-2 vitlöksklyftor
500 g färska champinjoner
300 g rökt skinka
7-8 msk tomatpuré
ca 2 krm nymald vitpeppar
1/2-1 tsk salt
2 äggulor
Fransk
sallad:
1 huvud friséesallad
1-2 huvuden rosésallad
1/2 litet huvud isbergsallad
1 burk kronärtskocksbottnar à 400 g
200 g färska champinjoner
Dressing:
2 msk vinäger + 1 msk vatten
1/2 tsk salt
ca
1 krm nymald vitpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
2-3
tsk fransk senap (gärna Maile Provençale)
1 1/2 dl olivolja
|
|
Inbakad
oxfilé Wellington
Förbered oxfilén
så här: Krydda och bryn filén en dag i förväg och förvara den därefter
i kylen. Gör fyllningen helt färdig en dag i förväg.
Gör inbakningen samma
dag men i god tid före serveringen, så att filén hinner kallna och därmed
stabilisera sig innan den skärs upp.
Även dressingen till
salladen kan göras klar en till två dagar i förväg.
Receptet är från
Allt om Mat nr 1 1992.
Tillredning
- Putsa oxfilén
helt fri från fett och hinnor. Krydda den runt om med salt och nymald
vitpeppar. Hetta upp en stor stekpanna och låt smöret bli väl nötbrynt.
Bryn oxfilén ordentligt runt om så att den får en fin stekyta. Låt filén
därefter kallna helt.
- Fyllningen
(Duxellemassan): Skala löken och vitlöken samt tvätta champinjonerna.
Hacka lök, svamp och skinkan i mycket små tärningar. Fräs löken och
vitlöken lätt i smöret utan att det får färg. Tillsätt svampen och koka
ihop det hela tills all vätska dunstat bort.
- Tillsätt skinkan
och tomatpurén samt krydda med salt och peppar. Fortsätt att fräsa under
omrörning på ej för stark värme ca 5 minuter så att ytterligare vätska
dunstar bort. Massan ska ha en "torr" konsistens när den är färdig.
Tag pannan från spisen och rör i äggulorna. Låt massan kallna helt.
- Inbakning
av oxfilén: Sätt ugnen på 200 °C. Tag fram och tina smördegsplattorna.
Borsta bort ev mjöl från plattorna och lägg dem på varandra. Kavla ut
plattorna till en fyrkant 40 x 40 cm.
- Bred ut ca 1/4
av fyllningen ca 5 cm in på degplattan så att oxfilén lagom får plats
ovanpå. Lägg filén på fyllningen och bred resten av fyllningen på och
runt omkring oxfilén så att den blir helt täckt.
- Pensla med uppvispat
ägg runt degkanten. Vik degen runt oxfilén så att den blir väl täckt.
Var noga med att vika in degen i de båda ändarna. Lägg oxfilén med degskarven
nedåt direkt på en ugnsplåt utan kant. Pensla degen med ägget och sätt
in oxfilén på nedersta falsen i ugnen. Grädda filén i 35 minuter varefter
den får kallna.
- Fransk
sallad: Skär salladssorterna, skockbottnarna och champinjonerna
i ej för små strimlor, bitar och skivor och blanda. Skaka ihop samtliga
ingredienser till dressingen i en burk med lock. Vid serveringen skärs
oxfilén upp i minst 2 cm tjocka skivor och läggs upp på ett stort fat.
Lägg salladen på samma fat om den får plats annars i en skål bredvid.
Skaka och ringla dressingen över salladen och allt är klart att servera.
|