KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

ca 500 g oxfilé, ej för tjock

Marinad 1:
2 msk soja
1 msk hoisinsås
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker

Marinad 2:
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
2 dl olja
1 tsk salt
1/2 tsk väl stött svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl finhackad persilja
2 msk avrunnen kapris

 

Dubbelmarinerad oxfilé

Detta recept skapades av Wilhelm Bodell 1988. Rätten fick sedermera första pris i en tävling om bästa recept med oxfilé arrangerad av Allt om Mat.

Tillredning

  1. Blanda samman ingredienserna till marinad 1: soja, hoisinsås, salt, olja och socker. Lägg filén i en tät plastpåse och slå över marinaden. Marinera i ca 3 timmar, vänd då och då.
     
  2. Sätt ugnen på 175 °C.
     
  3. Lägg filén på galler i en långpanna, stick in en köttermometer och stek köttet tills termometern visar 65 °C, ca 40 minuter. Vänd filén en gång under stekningen.
     
  4. Svep in filén i folie och låt den kallna.
     
  5. Blanda samman marinad 2: vinäger, vatten, olja, salt, svartpeppar, pressad vitlök, hackad persilja och kapris.
     
  6. När filén kallnat skivas den i 1/2 cm tunna skivor. Lägg skivorna i en skål och slå över marinad 2. Ställ kallt. Marinera filén i 4 timmar. Ös köttet ett par gånger. Vid serveringen tas skivorna ur marinaden, de ska inte torkas av.
     
    Servera skivorna kalla med ny bakad potatis och vitlökssmör samt en sallad på olika salladssorter.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-09