Ingredienser
(för 4)
ca
500 g oxfilé, ej för tjock
Marinad
1:
2 msk soja
1 msk hoisinsås
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Marinad
2:
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
2 dl olja
1 tsk salt
1/2 tsk väl stött svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl finhackad persilja
2 msk avrunnen kapris
|
|
Dubbelmarinerad
oxfilé
Detta recept skapades
av Wilhelm Bodell 1988. Rätten fick sedermera första pris i en tävling
om bästa recept med oxfilé arrangerad av Allt om Mat.
Tillredning
- Blanda samman
ingredienserna till marinad 1: soja, hoisinsås, salt, olja och socker.
Lägg filén i en tät plastpåse och slå över marinaden. Marinera i ca
3 timmar, vänd då och då.
- Sätt ugnen på
175 °C.
- Lägg filén på
galler i en långpanna, stick in en köttermometer och stek köttet tills
termometern visar 65 °C, ca 40 minuter. Vänd filén en gång under stekningen.
- Svep in filén
i folie och låt den kallna.
- Blanda samman
marinad 2: vinäger, vatten, olja, salt, svartpeppar, pressad vitlök,
hackad persilja och kapris.
- När filén kallnat
skivas den i 1/2 cm tunna skivor. Lägg skivorna i en skål och slå över
marinad 2. Ställ kallt. Marinera filén i 4 timmar. Ös köttet ett par
gånger. Vid serveringen tas skivorna ur marinaden, de ska inte torkas
av.
Servera skivorna kalla med ny bakad potatis och vitlökssmör samt en
sallad på olika salladssorter.
|