Ingredienser
(för 2-3)
600
g mittbiten av oxfilé, den knubbigaste delen
2 krm nymalen svartpeppar
1 krm salt
Till
såsen:
1 schalottenlök eller liten gul lök
2-3 stora skivade champinjoner
1/2 tsk timjan
1 lagerblad
3 dl köttbuljong
1 1/2 dl vitt vin
50 g smör
1 msk finhackad persilja
1/2 tsk nypressad citronsaft
1/2 krm peppar
ev salt
|
|
Chateaubriand
I den härliga staden
St Malo, byggd som en fästning med tjocka murar och bastioner och säte
för korsriddare och sjörövare "föddes" den äkta chateaubrianden. Den skapades
av monsieur Montmireil, kökschef hos den berömde författaren René de Chateaubriand,
som älskade sitt St Malo och skrev mycket om sin stad.
Receptet är från
Allt om Mat nr 10 1980.
Tillredning
- Börja med
såsen. Skala och skiva schalottenlöken, putsa och skiva champinjonerna
och lägg dem i en kastrull med timjan, lagerblad, buljong och vin.
Koka upp och låt småkoka ihop utan lock tills ca 1 1/2 dl
återstår.
- Bulta ut den tjocka
filébiten så att den blir mer oval till formen. Peppra köttet men salta
inte. Grilla eller stek den i 250 °C ugn men passa så ytan inte
blir för bränd. Ca 20 minuter för ganska blodig, 25 minuter för mer
genomstekt filé. Salta det färdigstekta köttet.
- När oxfilén är
klar lyfts den över på varmt serveringsfat och hålls varm under folie.
Låt den vila ca 10 minuter innan den skärs upp i tunna skivor. Ta vara
på köttsaften och häll den i såskastrullen.
- Hetta upp såsen
och tillsätt 50 g smör i bitar. Vispa ner det i såsen efter hand så
att den tjocknar och blir fyllig. Smaka av med ev salt, tillsätt finhackad
persilja och nypressad citron och häll en del av såsen direkt över de
uppskurna köttskivorna. Ha resten i separat kanna.
- Servera chateaubrianden
med t ex gott potatismos i gratinerade toppar, smörskakade champinjoner
och haricots verts.
|