Ingredienser
(för 25)
2
kg stekt, skivad rostbiff av innanlår
Mogen
dressing:
1/2 finhackad gul lök
saften av 1/2 citron
1/2 dl balsamvinäger el ev röd vinäger
1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
2 krm grovmald svartpeppar
1 dl olivolja
Tillbehör:
5 burkar kronärtskockshjärtan + 1 dl hackad persilja +
2 tsk salt + 1 dl olivolja
3-4 askar körsbärstomater
300 g svarta oliver
Till
uppläggningen:
2 salladshuvuden
100 g parmesanost i bit
Saffranspasta:
(för 12 på buffé eller 4-5 på middag)
1 pkt, 500 g gnocci
1 tsk salt
1/2 kuvert, 1/4 g, saffran
1/2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
ev 1 dl persiljeblad, helst slätbladig
|
|
Carpaccio
på rostbiff
Med färdigköpt rostbiff
är det bekvämt att ordna fest. Beställ köttet tunnskivat, så behöver du
sedan bara lägga upp det på ett stort fat, skeda över en mogen dressing,
riva över parmesan och garnera med grönsaker.
Servera gärna med
saffranspasta till, som är enkel att göra och lätt att förvara i en stor
plastpåse i kylen. Värm gärna inför servering - i mikro eller stor gryta.
Om gästerna är hungrigare än du trodde, ha snäckor på lager att koka efterhand
som gästerna strömmar till.
Receptet är från
Allt om Mat nr 5 1994.
Tillredning
- Gör gärna dressingen
en dag i förväg så att den står och mognar. Hacka löken och blanda den
med det övriga.
- Även kronärtskockshjärtana
vinner på att förberedas. Fyrdela och lägg dem i en burk med hackad
persilja, salt och olivolja.
- Till uppläggningen
finstrimlas grönsalladen och läggs som en bädd på ett stort fat. Lägg
upp köttet på den gröna bädden. Bäst är att dubbelvika två skivor åt
gången och lägga dem som takpannor i täta rader.
- Lägg marinerade
kronärtskockshjärtan, halverade körsbärstomater och oliver i grupper
på fatet.
- Skeda dressing
över köttet och riv grovt ost över. Skydda köttet med plastfolie fram
till servering.
- Saffranspasta:
Koka pastan i rikligt med vatten enligt anvisningarna på paketet.
- Stöt salt och
saffran i mortel.
- Sila av pastan.
Värm i samma gryta olja, pressad vitlök, saffran och salt.
- Häll tillbaka
pastan i grytan och blanda väl med träskedar så att alla snäckor blir
lika gula. Dekorera ev med persiljeblad inför servering.
|