KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 25)

2 kg stekt, skivad rostbiff av innanlår

Mogen dressing:
1/2 finhackad gul lök
saften av 1/2 citron
1/2 dl balsamvinäger el ev röd vinäger
1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
2 krm grovmald svartpeppar
1 dl olivolja

Tillbehör:
5 burkar kronärtskockshjärtan + 1 dl hackad persilja + 2 tsk salt + 1 dl olivolja
3-4 askar körsbärstomater
300 g svarta oliver

Till uppläggningen:
2 salladshuvuden
100 g parmesanost i bit

Saffranspasta:
(för 12 på buffé eller 4-5 på middag)
1 pkt, 500 g gnocci
1 tsk salt
1/2 kuvert, 1/4 g, saffran
1/2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
ev 1 dl persiljeblad, helst slätbladig

 

Carpaccio på rostbiff

Med färdigköpt rostbiff är det bekvämt att ordna fest. Beställ köttet tunnskivat, så behöver du sedan bara lägga upp det på ett stort fat, skeda över en mogen dressing, riva över parmesan och garnera med grönsaker.

Servera gärna med saffranspasta till, som är enkel att göra och lätt att förvara i en stor plastpåse i kylen. Värm gärna inför servering - i mikro eller stor gryta. Om gästerna är hungrigare än du trodde, ha snäckor på lager att koka efterhand som gästerna strömmar till.

Receptet är från Allt om Mat nr 5 1994.

Tillredning

  1. Gör gärna dressingen en dag i förväg så att den står och mognar. Hacka löken och blanda den med det övriga.
     
  2. Även kronärtskockshjärtana vinner på att förberedas. Fyrdela och lägg dem i en burk med hackad persilja, salt och olivolja.
     
  3. Till uppläggningen finstrimlas grönsalladen och läggs som en bädd på ett stort fat. Lägg upp köttet på den gröna bädden. Bäst är att dubbelvika två skivor åt gången och lägga dem som takpannor i täta rader.
     
  4. Lägg marinerade kronärtskockshjärtan, halverade körsbärstomater och oliver i grupper på fatet.
     
  5. Skeda dressing över köttet och riv grovt ost över. Skydda köttet med plastfolie fram till servering.
     
  6. Saffranspasta: Koka pastan i rikligt med vatten enligt anvisningarna på paketet.
  7. Stöt salt och saffran i mortel.
     
  8. Sila av pastan. Värm i samma gryta olja, pressad vitlök, saffran och salt.
     
  9. Häll tillbaka pastan i grytan och blanda väl med träskedar så att alla snäckor blir lika gula. Dekorera ev med persiljeblad inför servering.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-09