KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 12)

1 1/2 pound kalvfilé (600-700g)
1 äggula
salt och nymald svartpeppar efter smak
2-3 msk färskpressad citron
1 cup olivolja, extra virgin (drygt 2 dl)
2 ounce Parmesanost i bit (60 g)
1/2 cup mycket finstrimlad selleri som gjorts krispig i isvatten och torkats

Garnering:
strimlor av röd paprika
tunna skivor rostat vitt bröd

 

Veal carpaccio [1]

Denna carpaccio är gjord på kalvfilé och fordrar en mildare dressing än den vanliga som är gjord av oxfilé. Här är det riktigt fin olivolja och grovt riven parmesan som lyfter smaken.

Receptet är från California Cooking.

Tillredning

  1. Lägg kalvköttet i frysen tills det är tillräckligt fast för att skäras papperstunt.
     
  2. Blanda äggula med salt och peppar och den pressade citronen. Vispa ner oljan, lite i taget, så att alltihop blandas ordentligt.
     
  3. Ös upp tre fjärdedelar av dressingen på ett serveringsfat. Lägg sedan ut kalvköttet i överlappande skivor. Om så behövs, kan man smaksätta med lite extra salt och peppar. Häll sedan över den resterande dressingen.
     
  4. Riv parmesanosten. Strö sedan denna och den finstrimlade sellerin över köttet. Garnera med strimlor av röd paprika om så önskas.
     
  5. Låt det hela vila i rumstemperatur i åtminstone 30 minuter. Servera med rostat vitt bröd till.

Variation
Om carpaccion görs på oxfilé, passar det utmärkt att byta ut sellerin mot färsk basilika.

 

Ingredienser
(för 4)

400-500 g oxfilé
en bit parmesanost, grovriven, ca 75 g
1 burk kronärtskockshjärtan 385 g
vattenkrasse eller krasse

Marinad:
1 1/2 krm svartpeppar
1/2 tsk salt
2 msk citronsaft
2 msk vatten
2 msk vitvinsvinäger
1 msk riven gul lök
1 1/2 msk olivolja

 

Carpaccio [2]

Köttet som används till denna rätt kan ha varit fryst och halvtinats, eller också används färskt kött som halvfrysts. Lätt - och så gott.

Receptet är från Allt om Mat nr 2 1988.

Tillredning

  1. Skär lövtunna skivor av det halvtinade köttet och lägg upp på tallrikar.
     
  2. Skär kronärtskockshjärtana i klyftor, grovriv osten och dekorera köttet på tallrikarna.
     
  3. Blanda ihop marinaden och skeda över tallrikarna. Strö till sist över krasse och servera genast.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-09