Ingredienser
(för 12)
1
1/2 pound kalvfilé (600-700g)
1 äggula
salt och nymald svartpeppar efter smak
2-3 msk färskpressad citron
1 cup olivolja, extra virgin (drygt 2 dl)
2 ounce Parmesanost i bit (60 g)
1/2 cup mycket finstrimlad selleri som gjorts krispig i isvatten
och torkats
Garnering:
strimlor av röd paprika
tunna skivor rostat vitt bröd
|
|
Veal
carpaccio [1]
Denna carpaccio är
gjord på kalvfilé och fordrar en mildare dressing än den vanliga som är
gjord av oxfilé. Här är det riktigt fin olivolja och grovt riven parmesan
som lyfter smaken.
Receptet är från
California Cooking.
Tillredning
- Lägg kalvköttet
i frysen tills det är tillräckligt fast för att skäras papperstunt.
- Blanda äggula
med salt och peppar och den pressade citronen. Vispa ner oljan, lite
i taget, så att alltihop blandas ordentligt.
- Ös upp tre fjärdedelar
av dressingen på ett serveringsfat. Lägg sedan ut kalvköttet i överlappande
skivor. Om så behövs, kan man smaksätta med lite extra salt och peppar.
Häll sedan över den resterande dressingen.
- Riv parmesanosten.
Strö sedan denna och den finstrimlade sellerin över köttet. Garnera
med strimlor av röd paprika om så önskas.
- Låt det hela vila
i rumstemperatur i åtminstone 30 minuter. Servera med rostat vitt bröd
till.
Variation
Om carpaccion görs på oxfilé, passar det utmärkt att byta ut sellerin
mot färsk basilika.
|
Ingredienser
(för 4)
400-500
g oxfilé
en bit parmesanost, grovriven, ca 75 g
1 burk kronärtskockshjärtan 385 g
vattenkrasse eller krasse
Marinad:
1 1/2 krm svartpeppar
1/2 tsk salt
2 msk citronsaft
2 msk vatten
2 msk vitvinsvinäger
1 msk riven gul lök
1 1/2 msk olivolja
|
|
Carpaccio
[2]
Köttet som används
till denna rätt kan ha varit fryst och halvtinats, eller också används
färskt kött som halvfrysts. Lätt - och så gott.
Receptet är från
Allt om Mat nr 2 1988.
Tillredning
- Skär lövtunna
skivor av det halvtinade köttet och lägg upp på tallrikar.
- Skär kronärtskockshjärtana
i klyftor, grovriv osten och dekorera köttet på tallrikarna.
- Blanda ihop marinaden
och skeda över tallrikarna. Strö till sist över krasse och servera genast.
|