KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

2 tjocka skivor utskuren biff à 300 g
2 krm peppar från kvarn
2 msk smör

Papas:
16-25 små potatisar
5 dl grovt salt + 5 dl vatten

Rojo:
5 kantskurna vita brödskivor
1/2 dl röd vinäger
10 klyftor vitlök, helst färsk
2 msk paprikapulver från ny burk
2 tsk väl stött kummin
1/2 krm cayennepeppar eller mer
1 äggula
2 1/2 dl olivolja + 1/2 dl varmt vatten

Stekta grönsaker:
1 rödlök
1 röd paprika
1 gul paprika
3-4 salladslökar eller 1/2 purjolök
10 cm zucchini eller 1 hel liten
2 msk olivolja

 

Biff på tvären med papas och rojo

Potatisen kokas i lika delar grovt salt och vatten, vilket ger en härlig, men ändå inte för stor sälta. Såsen, tufft kryddad med paprika och vitlök, smakar suveränt till, liksom en hårt halstrad biff skuren på tvären.

Receptet är från Allt om Mat nr 2 1994.

Tillredning

  1. Värm ugnen till 125 °C. Borsta potatisen. Koka den som vanligt, men i lika delar grovt salt och vatten. Därefter skall den ångas av väl.
     
  2. Kantskär brödet och lägg det med vinägern i mixer. Skala och pressa ner vitlöken. Tillsätt paprikapulver, väl stött kummin, cayenne och äggula. Blanda oljan med 1/2 dl varmt vatten och kör ner den. Först droppvis, sedan i en tunn stråle, som när du gör en majonäs.
     
  3. Hetta upp en gjutjärnspanna rejält, peppra köttet, fräs en smörklick och bryn kraftigt runt om 4-5 min. Sätt in pannan i ugnen och efterstek 10 min. För att ha en röd kärna ska köttet ännu kännas lite mjukt när man trycker lätt på det.
     
  4. Strimla grönsakerna var och en efter sin sort. Klyftor, stavar, sneda strimlor eller bitar. Stek eller woka dem över hög värme i olja 5 minuter.
     
  5. Skär upp köttet tunt på tvären och servera det med potatisen, den starka såsen och grönsakerna.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-09