Ingredienser
(för 4)
2
tjocka skivor utskuren biff à 300 g
2 krm peppar från kvarn
2 msk smör
Papas:
16-25 små potatisar
5 dl grovt salt + 5 dl vatten
Rojo:
5 kantskurna vita brödskivor
1/2 dl röd vinäger
10 klyftor vitlök, helst färsk
2 msk paprikapulver från ny burk
2 tsk väl stött kummin
1/2 krm cayennepeppar eller mer
1 äggula
2 1/2 dl olivolja + 1/2 dl varmt vatten
Stekta
grönsaker:
1 rödlök
1 röd paprika
1 gul paprika
3-4 salladslökar eller 1/2 purjolök
10 cm zucchini eller 1 hel liten
2 msk olivolja
|
|
Biff
på tvären med papas och rojo
Potatisen kokas i
lika delar grovt salt och vatten, vilket ger en härlig, men ändå inte
för stor sälta. Såsen, tufft kryddad med paprika och vitlök, smakar suveränt
till, liksom en hårt halstrad biff skuren på tvären.
Receptet är från
Allt om Mat nr 2 1994.
Tillredning
- Värm ugnen till
125 °C. Borsta potatisen. Koka den som vanligt, men i lika delar
grovt salt och vatten. Därefter skall den ångas av väl.
- Kantskär brödet
och lägg det med vinägern i mixer. Skala och pressa ner vitlöken. Tillsätt
paprikapulver, väl stött kummin, cayenne och äggula. Blanda oljan med
1/2 dl varmt vatten och kör ner den. Först droppvis, sedan i en tunn
stråle, som när du gör en majonäs.
- Hetta upp en gjutjärnspanna
rejält, peppra köttet, fräs en smörklick och bryn kraftigt runt om 4-5
min. Sätt in pannan i ugnen och efterstek 10 min. För att ha en röd
kärna ska köttet ännu kännas lite mjukt när man trycker lätt på det.
- Strimla grönsakerna
var och en efter sin sort. Klyftor, stavar, sneda strimlor eller bitar.
Stek eller woka dem över hög värme i olja 5 minuter.
- Skär upp köttet
tunt på tvären och servera det med potatisen, den starka såsen och grönsakerna.
|