KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

4 sjötungor
mjöl
smör
salt
hackad persilja

 

Sjötunga meunière

Ett av de odödliga sätten att tillreda sjötunga på. Ett bra resultat kräver dock att tre förutsättningar uppfylls. Det första är att fisken verkligen skall vara en äkta sjötunga. Släktingarna rödtunga och bergtunga är utmärkta även de, men den äkta sjötungan är särskilt fast och fin i köttet.

Den andra förutsättningen är att fisken är färsk. Inget recept i världen hjälper upp det som felas på den kanten. Den tredje förutsättningen är att fisken steks på rätt sätt. Följ råden här nedan så blir resultatet precis som det ska.

Receptet är från Cattelins kokbok.

Tillredning

  1. Rensa sjötungan och flå den. Känner du dig osäker på hur man gör detta, så be fiskhandlaren att hjälpa dig.
     
  2. Tvätta och torka fiskarna. Salta dem och vänd dem i mjöl.
     
  3. Nu till stekningen: Värm upp pannan ordentligt, lägg i smöret, låt det bryna, just när skummet lägger sig, lägger du i fisken. Dra sedan genast ner värmen och låt fisken steka tills den blir gyllenbrun på båda sidor. Observera att smöret inte får vara för varmt. Om det är brynt för länge och för hårt innan du lägger i fisken, bränner du fiskköttets yta.
     
  4. Strö rikligt med hackad persilja över. Slå därefter över det brynta smöret. Servera eventuellt citron till. (Citron till fisk var viktigare förr i tiden när transporterna var långsammare och fisken således kunde vara mindre färsk).

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar] [Skriv!]
Sidan uppdaterad 1999-01-16