KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 2)

12 ostron
3 msk smör
6 msk finhackad bladspenat
3 msk finhackad lök
3 msk finhackad persilja
3 msk finhackad blekselleri
5 msk mie de pain (dygnsgammalt rivet vitt bröd)
kajennpeppar

 

Ostron Rockefeller [1]

Ett recept som härstammar från Antoine's i New Orleans. Här i en variant som kommer från Riche i Stockholm.

Receptet är taget ur Tore Wretmans bok Mat & Minnen.

Tillredning

  1. Smör, bladspenat, lök, persilja och blekselleri får långsamt fräsa tillsammans och kryddas med lite kajennpeppar. Det blandas med mie de pain.
     
  2. Ostronen öppnas och lossas från skalet. De får ligga i den djupa skalhalvan med så mycket som möjligt av sitt saltvatten. Så täcks de med den ganska lösa massan.
     
  3. Ostronen placeras på en bädd av grovt salt i en långpanna och gratineras under grillelement.

 

Ingredienser
(för 4)

5 finhackade salladslökar
1 knippa hackad persilja
50g smör eller margarin
500g hackad spenat, tinad
1/2 msk sellerisalt
1 krm sardellpasta
1 msk Worchestershiresås
1 msk Tabasco
1 msk riven pepparrot
1 tsk basilika
1 msk Pernod
1 msk Angostura
salt
24 ostron

 

Ostron Rockefeller [2]

Receptet här nedan har jag hittat i ett reklamblad från Vivo Stinsen i Sollentuna.

Tillredning

  1. Fräs lök och persilja i smör i 20 minuter i en stor kastrull. Låt svalna och kör i mixern.
     
  2. Häll tillbaka purén i kastrullen, tillsätt spenaten och kryddorna och koka upp. Ta bort från värmen och tillsätt Pernod och Angostura.
     
  3. Fördela ostronen på fyra små ugnssäkra formar och grädda i 225 °C ugnsvärme i ca 10 minuter (tills kanterna krullar sig).
     
  4. Ta ut ur ugnen, slå bort vätskan och fördela spenatblandningen över ostronen. Ställ tillbaka i ugnen och grädda 5-10 minuter till eller tills de fått fin färg. Servera med baguettebröd.

 

Ingredienser
(för 2)

500 g färsk spenat
12 ostron
50 g finhackad schalottenlök
2 krossade vitlöksklyftor
25 g osaltat smör
1 stor msk vispgrädde
1 msk Pernod
en nypa chilipeppar
50 g riven Gruyèreost
färskmalen svartpeppar

 

Ostron Rockefeller [3]

Denna variant på receptet är hämtat från boken"Ostron - Gastronomiska Pärlor" av Shirly Line.

Tillredning

  1. Skölj spenaten och lägg direkt i en kastrull utan att torka av. Värm försiktigt i 3-4 minuter tills bladen är mjuka. Låt dem rinna av, klappa dem torra och finhacka.
     
  2. Öppna ostronen och spara vätskan. Lossa ostronen från skalen och arrangera dem på en smord bakplåt. Fräs schalottenlök och vitlök i smöret.
     
  3. Tillsätt spenat, ostronvätska, svartpeppar och sist grädden. Låt sjuda. Kör sedan blandningen i en mixer så att den blir en puré. Häll tillbaka i en ren kastrull. Tillsätt Pernod och chilipeppar.
     
  4. Värm sakta och rör om då och då. Skeda blandningen över ostronen och strö sedan över osten. Grilla på hög värme i ugnen tills osten smälter, cirka 2-3 minuter. Servera genast, till exempel med små pastasnäckor.

 

Ingredienser

ostron
schalottenlök
smör
brödsmulor
vattenkrasse
blekselleri
persilja
körvel
dragon
pernod
svartpeppar
cayenne

 

Ostron Rockefeller [4]

Här en variant utan spenat. Hämtad ur Varje dag en fest.

Tillredning

  1. Hackad schalottenlök sauteras i rikligt med smör tillsammans med brödsmulor.
     
  2. Vattenkrasse, blekselleri, persilja, körvel och dragon finhackas och blandas ned i smöret, som späds med en smula pernod och kryddas med svartpeppar och lite cayenne. Ytterligare smör rörs ned till en jämn smet.
     
  3. Nyöppnade ostron ställs i grovt salt i en långpanna och en matsked av smörblandningen läggs på varje ostron. Ställ i god ugnsvärme 4-5 minuter.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar]
Sidan uppdaterad 1999-01-24